Gå direkt till textinnehållet

Meduza svartlistas av Ryssland

Ryssland stämplar ytterligare två oberoende medier som ”utländska agenter”: den lettiska nyhetssajten Meduza och ryska Pasmi.

Det skriver Committee to Protect Journalists, som uppmanar ryska myndigheter att dra tillbaka eller reformera den nya lagen om utländska agenter, som gäller för medier som har utländsk finansiering.

Som Journalisten rapporterat kräver lagen som trädde i kraft i december att de medier som lagts till på listan för utländska agenter måste märka varje inslag, artikel eller video med just ”Utländsk agent”. Vägrar man riskeras höga böter.

Lagen ställer också en rad formella krav på de medieföretag som omfattas av den, som tvånget att ha en juridisk representant i Ryssland och att kvartalsvis redovisa sina utgifter för regeringen.

Annons Annons

CPJs programkoordinator för Europa och Centralasien, Gulnoza Said, säger i ett uttalande att ryska myndigheter måste sluta trakassera Meduza, Pasmi och övriga företag som listas som utländska agenter.

– Om lagen inte dras tillbaka eller omedelbart reformeras i grunden hotar den att tysta de få kvarvarande oberoende rösterna i Ryssland, säger Gulnoza Said.

Fler avsnitt
Fler videos