Gå direkt till textinnehållet

Meduza förbjuds i Ryssland

Den ryska åklagarmyndigheten har förklarat tidningen fredlös.

Den ryska oberoende nyhetssajten Meduza har sedan 2021 varit stämplad som en ”utländsk agent” och har flyttat sitt huvudkontor till Riga. Efter den ryska invasionen i Ukraina har den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor försökt blockera Meduzas nyhetsförmedling i landet.

På torsdagen beslutade den ryska åklagarmyndigheten att tidningen nu är en ”oönskad organisation” som ”utgör ett hot mot Rysslands konstitution och nationella säkerhet”.

Oönskade organisationer får inte verka på ryskt territorium och alla som deltar i sådan verksamhet eller samarbetar med organisationen riskerar åtal. Det omfattar även Meduzas intervjupersoner och källor, personer som länkar till Meduzas artiklar i sociala medier, samt personer som ger pengar till Meduza.

Annons Annons

I ett uttalande uppger Meduza att man kommer att fortsätta sin rapportering både på ryska och engelska, men att tidningen är i stort behov av internationellt ekonomiskt stöd eftersom man inte längre kan ta betalt av eller motta donationer från läsare i Ryssland.

Läs mer: Ryska Meduza jobbar helt i exil: ”Kan inte återvända till Ryssland”

Fler avsnitt
Fler videos