Gå direkt till textinnehållet

Mediesverige fördömer mordet på Politkovskaja

Mordet på den ryska journalisten har samlat företrädare för branschorganisationer och medieföretag till en enad reaktion.

Mordet på den ryska journalisten har samlat företrädare för branschorganisationer och medieföretag till en enad reaktion.

I en skrivelse heter det:

”Journalister och representanter för ett samlat Mediesverige tog idag med sorg och chock emot budskapet att den ryska journalisten Anna Politkovskaja brutalt mördats i Moskva.

Anna Politovskaja, som många gånger besökt Sverige, har med stort mod och kritiska ögon bland annat bevakat kriget i Tjetjenien och gisslandramat i Beslan. Hon har för sitt orädda arbete hotats till livet och utsatts för förgiftningsförsök.

Mordet på Anna Politovskaja är ett i raden av allt fler planerade och systematiska angrepp på journalister världen över. Journalistyrket har alltid varit farligt och många journalister har genom åren gått en våldsam död till mötes då de bevakat krig och kriser. Under senare år har en otäck utveckling pågått och det är inte längre bara olyckshändelser som drabbar journalister. Idag dör journalister allt oftare därför att makthavare, organiserad brottslighet och våldsverkare vill tysta dem.

Internationella krav på polisutredningar för att ställa mördarna inför rätta har också mötts med ineffektivitet eller ren ovilja i alltför många länder. Krav på oberoende undersökningar har oftast avvisats, men efter mordet på Anna Politovskaja ställer vi med förnyad styrka kravet att mördarna måste gripas och straffas. Ett mord på en journalist är också ett mord på det fria ordet och ett angrepp på demokratin.”

Skrivelsen är undertecknad av Barbro Fischerström, TU, Stig Fredrikson Publicistklubben, Ove Joanson, styrelseordförande, Sveriges Radio, Christina Jutterström, VD på Sveriges Television, Hans Larsson, ordförande i Sveriges Tidskrifter, Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i Journalistförbundet och Peter Örn, VD på Sveriges Radio.

Fler avsnitt
Fler videos