Medier förbjuds rapportera
om Erdogans son

9 augusti, 2016

En turkisk domstol har förbjudit flera medier, bland dem brittiska BBCs turkiska redaktion BBC Türkçe att rapportera om den italienska förundersökningen mot president Recep Tayyip Erdogans son Bilal Erdogan som är misstänkt för penningtvätt.

En domstol i Istanbul har förbjudit medier att rapportera om misstankarna som riktas mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogans son Bilal Erdogan i Italien. The Independent, Gazeteport, BBC Türkçe och Dikens artiklar i ämnet har blockerats i Turkiet.

Domstolen menar att rapporteringen inte kan anses ligga inom gränserna för pressfriheten, yttrandefriheten och rätten till information och kritik. Domstolen anser att rapporteringen utgör en kränkning av den personliga integriteten.

Anklagelserna om penningtvätt riktades mot Bilal Erdogan i februari i år av en affärsman och motståndare till president Erdogan, Murat Hakan Uzan. Han hävdar att Bilal Erdogan smugglade in pengar till Italien i september 2015. President Erdogan har i en intervju med italienska RAI uppgett att förundersökningen gjort att relationen mellan Turkiet och Italien nu är spänd, och uppmanat italienska myndigheter att undersöka maffian och inte hans son.

Det rapporterar Bianet.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf Krohna tis, 2016-08-09 13:36
Det här är inget unikt för Turkiet, vilket bör påpekas. Det är vanligt i olika länder, Australien och Nya Zeeland till exempel, att domstolar förbjuder eller starkt begränsar mediers möjligheter att rapportera under förundersökningen eller rättegången (Suppression orders). Man anser att medias ofta spekulativa, sensationella, politiska och populistiska framställningar och övertoner av ett fall kommer att påverka och förhindra en rättvis rättegång. Det känns dock synd att media i Sverige som här framställer det i en dager som om det vore en politisk censur. Det är det inte. Rättsstaten står över journalismen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies