Gå direkt till textinnehållet

Mats Dagerlind döms för grovt förtal av DN-journalist

Högerpopulistiska Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind får villkorlig dom och 40 dagsböter för grovt förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. 

I september förra året publicerade högersajten Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) en artikel med rubriken ”Misstänkt jihadist blev journalist på Dagens Nyheter”. I artikeln pekades Dagens Nyheters reporter Saeed Alnahhal ut med namn och bild som en person med samröre med terroristorganisationerna al-Nusra-fronten och al-Qaida.

Saeed Alnahhal polisanmälde Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind för förtal och JK valde att väcka åtal.

Juryn i tryckfrihetsmålet kom den 15 september fram till att uppgifterna utgjorde grovt förtal, och idag måndag kom domen. Mats Dagerlind döms till villkorlig dom och 40 dagsböter för grovt förtal av Saeed Alnahhal. Dagerlind ska också betala skadestånd om 30 000 kronor till Saeed Alnahhal samt ersätta dennes rättegångskostnader om 115 000 kronor.

Annons Annons

Tingsrätten har inte behövt utreda uppgifterna, utan konstaterar att det varit oförsvarligt att lämna uppgifterna oavsett om de varit sanna eller om det funnits skälig grund för uppgifterna.”Med särskilt beaktande av att Saeed Alnahhal kommit till Sverige som flykting från Syrien, samt är verksam journalist och då bl a rapporterar kring frågor som rör migration och integration, anser tingsrätten att uppgifterna varit ägnade att utsätta honom för andras missaktning”, skriver tingsrätten i domen.

Saeed Alnahhal. Foto: Tor Johnsson

Saeed Alnahhal kom till Sverige som 2015 och jobbade som reporter på Svenska Dagbladet 2017-2020 och efter det som reporter på Dagens Nyheter. För Journalisten berättade han 2019 om flykten från Syrien och om hur det var att arbeta som journalist på den statliga nyhetsbyrån Sana.

Fler avsnitt
Fler videos