Gå direkt till textinnehållet

Marina Ovsyannikova om flykten från Ryssland: ”Jag hade inget val”

Marina Ovsyannikova, programledaren som i direktsändning visade upp en skylt där hon protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina, har flytt till Paris med hjälp av RSF. Nu söker hon och dottern asyl i Frankrike.

Journalisten har tidigare berättat att stats-tv-journalisten Marina Ovsyannikova som plakatprotesterade i direktsändning mot Rysslands invasion har lämnat landet.

I det som beskrivs som en ”kaotisk” flykt från husarresten i Moskva berättar hon för The Guardian hur de flydde genom Europa för att söka asyl i Frankrike.

”Jag hade inget val, det var antingen fängelse eller leva i exil”, säger hon och berättar att RSFs generalsekreterare Christophe Deloire hjälpte henne att organisera flykten. 

Annons Annons

Hon flydde tillsammans med sin 11-åriga dotter, och bytte fordon sju gånger. Sista biten över den ryska gränsen fick sällskapet färdas till fots eftersom bilen kört fast i lervälling. 

”Vi hade inget telefonnät, och fick orientera oss efter stjärnorna. Vi vandrade i flera timmar innan vi hittade en väg, där vi fick gömma oss för fordon som passerade”, säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare uppgett att landet är villigt att ge henne skydd eller asyl.

Fler avsnitt
Fler videos