Månsons fallskärm orsakar strid
Journalistklubbens representant i Sydsvenskans styrelse tänker ifrågasätta Bonniers beslut att betala avgångsvederlag till avgående chefredaktören Hans Månson, utan att detta avhandlats i styrelsen.
Journalistklubbens representant i Sydsvenskans styrelse tänker ifrågasätta Bonniers beslut att betala avgångsvederlag till avgående chefredaktören Hans Månson, utan att detta avhandlats i styrelsen.
Efterspelet till chefsrockaden inom Bonniers skånska dagstidningar handlar till stor del om avgångsvederlag. Enligt det anställningsavtal som finns för Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson kan avgångsvederlag endast falla ut om företaget bryter avtalet. Detta har dock inte skett, enligt såväl Bonnier som Månson, utan han har sagt upp sig själv – och då ska inget avgångsvederlag falla ut.
Men Bonnier har, enligt vad Journalisten erfar, givit Månson samma ersättning som om han blivit uppsagd. Vilket, enligt de uppgifter som tidningen redovisat i Journalistens chefslöneenkät, i så fall innebär 20 månadslöner à drygt 120 000 (exakt vad chefredaktörens månadslön är 2004 har inte redovisats, men 2003 var den 113 000 kr). Totalt innebär detta cirka 3,5 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.
bryt
– Om jag fått sparken fullt ut vet ju alla hur uppgörelsen sett ut, med tanke på att jag redovisat mina villkor i Journalisten. Det jag kan säga nu är att jag blivit schyst behandlad och att det som fallit ut i varje fall inte är mer än vad som står i avtalet, säger Hans Månson.
Vem tog beslutet om din ersättning?
– Det gjorde Bengt (Braun, koncernchef och vice styrelseordförande i Sydsvenskan/red).
På Sydsvenskans redaktion har det uppstått en diskussion om det rimliga i att avgångsvederlag betalas ut, med tanke på tidningens ansträngda ekonomi. Synpunkter har framförts om att ersättningen borde betalas direkt av Bonnier och inte av Sydsvenskan.
bryt
Thomas Löfqvist, som är journalisternas representant i bolagsstyrelsen, konstaterar att frågan om Månsons ersättning inte var uppe på det styrelsemöte där beslut togs i chefsfrågan.
– Nej, det var den inte. Och den fanns heller inte med i den budget som vi behandlade. Det måste vara något som Månson och Bengt Braun själva gjort upp. Men det lär väl komma upp på nästa styrelsemöte i så fall.
Om frågan tas upp då kommer Thomas Löfqvist att ifrågasätta att avgångsvederlaget belastar Sydsvenskans ekonomi.
– Om Bonniers vill betala honom är det upp till dem. Jag missunnar inte honom pengarna. Men vi ska ju spara på tidningen, så vi har inte råd med några sådana här extravaganser. Det har vi inte pengar till. Man kan inte skära ner på redaktionen och samtidigt betala chefer utöver avtalet. Det kommer jag i så fall att protestera mot.
bryt
Journalisten har sökt Bengt Braun för en kommentar, men utan framgång. Bonniers informationsdirektör Erik Månsson, konstaterar dock att avgångsvederlaget så vitt han vet blir en fråga för Sydsvenskans budget.
– Han tillhör ju Sydsvenskan och har ett avtal där, så jag förutsätter att kostnaden faller på Sydsvenskan.
Varför har frågan inte varit uppe i Sydsvenskans styrelse?
– Hur avrapporteringen gått till kan jag inte svara på.
mj@journalisten.se