Gå direkt till textinnehållet

”Människor är rädda för att citeras med namn”

”Läget är värre än på mycket länge, inte bara för pressen.” Det berättar frilansjournalisten Bitte Hammargren, som just nu befinner sig i Turkiet. UPPDATERAD

I ett mejl till Journalisten skriver Mellanösternkännaren och frilansen Bitte Hammargren att i princip alla hon möter, som inte stöder president Erdoğan, är rädda för framtiden.

”Läget är så infekterat att många till och med är rädda för att bli citerade med namn när de talar om sin rädsla. Denna oro märks i alla samhällsklasser, från affärsmän till arbetslösa, och inom alla etniska grupper.”

Det finns dock fortfarande turkiska medier som inte går i styrande AKPs och president Erdoğans ledband, betonar Hammargren.

Annons Annons

”Många läser bloggar eller sociala medier, om än med skiftande kvalitet. Många har också brandväggar på sina datorer och läser på så vis sajter som är förbjudna av turkiska myndigheter. Jag har träffat unga turkar som läser kurdiska sajter, som är förbjudna i Turkiet. De gör det för att ta del av fler informationskällor om vad som händer i sydöst, som i den belägrade staden Cizre.”

När en AKP-vänlig mobb nyligen bröt sig in på den stora tidningen Hürriyets huvudkontor, som Journalisten berättade om igår, sände det kalla kårar genom Turkiet, menar Bitte Hammargren:

”Samtidigt uppmanades mobben på sociala medier att sätta Hürriyets huvudkontor i brand ˜så som man gjorde i Madımak˜. Därmed syftade de på en mordbrand i staden Sivas 1993, då 35 personer blev innebrända när ultrakonservativa satte eld på hotellet under en kulturkonferens.”

Nu på morgonen har polis just gjort en razzia på tidningen Noktas redaktion efter att tidningen publicerat en satirbild på Erdoğan, ett montage där det ser ut som om han tar en selfie med en dödad soldats kista i bakgrunden, berättar hon vidare.

Det är också tydligt vilka dubbla måttstockar som gäller beroende på vem en publicering riktar sig mot.

Bitte Hammargren skriver:

”Åtalen för förolämpning av presidenten duggar tätt. En man dömdes nyligen till husarrest och elektronisk fotboja för det han skrivit om presidenten på sin Facebooksida. Men AKP-trogna medier som Yeni Şafak kan kalla HDP-ledaren Selahattin Demirtaş för ˜mördare˜ i en stor rubrik på sin förstasida, utan att det leder till några rättsliga åtgärder. Turkiets minoriteter, som judar och armenier, kan berätta om hur vanligt det är med antisemitism eller anti-armeniska påhopp i AKP-trogna medier, utan att något händer.”

Bitte Hammargren berättar också att hon träffat Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund, som besökt tidningen Hürriyet för att visa sitt stöd efter attacken i förra veckan.

I dag skriver också den engelskspråkiga turkiska tidningen Today's Zaman att 15 pro-kurdiska TV-stationer stoppas från att sända i Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos