Gå direkt till textinnehållet

Manifestation för Dawit i Stockholm

Imorgon onsdag har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit frihetsberövad i 7 500 dagar. För att han inte ska glömmas bort ordnar Kurdo Baksi en manifestation i Stockholm med stöd av en rad organisationer.

Den 6 april 2022 är det alltså 7 500 dagar sedan Dawit Isaak frihetsberövades.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som genomförs med stöd av Free Dawit-kommittén, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Sveriges Författarförbund och Svenska Pen. 

– Jag är oerhörd besviken på de olika svenska regeringarna under de gångna 7 500 dagarna. En svensk journalist är nu den journalist som suttit längst i fängelse för sitt journalistiska arbete. Sverige har många verktyg för att påskynda Dawit Isaaks frihet men har avstått från att använda ett enda verktyg. Till exempel har ingen eritreansk diplomat utvisats eller belagts med rörelsebegränsning i Stockholm. Och Eritrea har tillåtits bedriva exilskatt på vårt territorium, säger Kurdo Baksi i en kommentar.

Annons Annons

Manifestationen hålls klockan 11.30 på Författarnas och översättarnas hus, Drottninggatan 88 B i Stockholm.

Medverkande:

Elisabeth Löfgren ordförande Free Dawit, Karin Olsson, kulturchef Expressen, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet, Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Helena Giertta, chefredaktör Journalisten, Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser.

Fler videos
Fler avsnitt