Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Tina Frennstedt

Tina Frennstedt tillträder tjänsten som Svenska Dagbladets inrikeschef efter sommaren, då hon kommer tillbaka från föräldraledigheten. I dag är hon nyhetschef och grafikchef på samma tidning. (Foto: Sofia Wikman)

– Man har ju hört skräckhistorier om föräldralediga som diskrimineras så det är självklart skönt att inte ha drabbats av det. Jag tror jag har haft glädje av att ha en kvinnlig chefredaktör, som har egen erfarenhet hur det är att vara mammaledig, och därför inte är rädd för att ge mig en chans.

Vad gjorde att du sa ja till jobbet?

– Jag kommer att leda en avdelning med ett väldigt bra gäng journalister, som har många olika typer av kunskaper som spänner över ett brett register. Jag har ju jobbat som nyhetschef på den redaktionen i fem år och känner mig hemma där.

Vad står ni inför för utmaningar?

– Vi befinner oss återigen i kristider men samtidigt är det viktigt att bibehålla arbetsglädjen trots alla dystra rapporter. Vi har några som går i avtalspension där tjänsterna inte blir ersatta, vilket gör att vi kommer att behöva vara ännu mer effektiva. Samtidigt är hela medievärlden i förändring och vi måste bestämma oss för hur tidningen och nätet ska samverka med varandra.
– SvD ska  fortsätta att vara nyhetsledande i det dagliga och dessutom göra en tidning som gör avtryck hos läsarna och känns fräsch, angelägen och även bitvis underhållande.

År 2006 kom du ut med boken Diplomatdottern. Har du något nytt bokprojekt på gång?
– Jag har påbörjat ett manus till en fiktiv historia, men det är i startgroparna. Just nu kommer skrivandet på tredje plats, efter min dotter och den nya cheftjänsten. Men för mig är det viktigt att fortsätta skriva, speciellt nu när jag är chef. Jag skriver inte i det dagliga på samma sätt som jag gjorde när jag var reporter. Det är roligt att få göra research och använda den sidan av hjärnan också.

Fler avsnitt
Fler videos