Måndagsmötet: Maria Edström
Maria Edström, universitetslektor vid JMG och styrelseledamot i nätverket Allt är möjligt, hur står det till med jämställdheten i svenska medier 2010?
– Det beror på vilken redaktion du besöker och vilket medium. Det verkar finnas stora skillnader i hur man rutiniserat redaktionarbetet när det gäller vilka som ska komma till tals.
– En trend verkar vara att om man systematiskt håller koll på utbudet så blir det också mer jämställt.
Vad brister?
– Det finns mycket. Kanske framför allt att man glömmer att koppla ihop med med andra diskrimineringsgrunder. Var kommer tex äldre kvinnor in i medierna?
Finns det positiva tendenser?
– Ja, ur ett internationallt perspektiv ligger Sverige fortfarande bättre till både när det gäller redaktionellt arbete och nyhetsinnehåll. De redaktioner som arbetar medvetet flyttar fram sina positioner.
Vad är viktigast att göra nu, och vem ska göra det?
– Lär av dem som gör ett bra jobb, i Sverige och utomlands. Det gäller också att komma vidare från räkningen av huvuden och börja se på nyhetsvärdering, ämnesval och frågeställningar, till exempel fråga sig varför så många män vill vara chefer istället för att fråga varför så få kvinnor blir det. Jämställdhet måste vara en ledningsfråga. Tycker inte cheferna att det är viktigt händer inget. Allt för ofta har frågan burits av eldsjälar. Flera redaktioner borde nog också se över innehållet på webben. Många blåljusnyheter gynnar inte direkt kvinnors närvaro i nyheterna.
Vad jobbar ni i Allt är möjligt med just nu?
– Vi har just deltagit i den globala redaktionsstudien "global media monitoring project" (www.whomakesthenews.org) som för fjärde gången undersökt vilka som kommer till tals i nyheterna runt om i världen. I år deltog 130 länder och den preliminära rapporten visar att bara var fjärde person i nyheterna är en kvinna. (www.whomakesthenews.org)