Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Anna Andersson

Personal som mår bra gör också ett bra jobb, det är Anna Anderssons enkla filosofi. Nyligen blev hon ny klubbordförande på Aftonbladet. Ett av årets stora projekt blir att övervaka redaktionens flytt från Globen till City.(Anna Andersson, Foto: Magnus Sandberg)

Vilka blir dina viktigaste frågor som ordförande för Aftonbladets journalistklubb?

– Jag ser väldigt hands-on på fackets arbete. Jag finns till för medlemmarna, och vill skapa en så bra arbetsplats som möjligt. Min fasta övertygelse är att folk som mår bra gör ett bra jobb. Alltså ska vi jobba med arbetstider och villkor. Om man jobbar obekvämt och på helger så ska man få bra betalt. På längre sikt är det viktigt med kompetensutveckling. Man ruttnar om man gör samma saker hela tiden, det är viktigt att få lära sig något nytt.

Hur ser du då på Medieföretagens förslag att ta bort Fojo?

Annons Annons

– Det är jättetråkigt, men tyvärr ett tecken i tiden. Arbetsgivaren använder den här krisen för att skära ner så mycket de kan. Bara för att det har gått dåligt i ett och ett halvt år så tycker de att de kan ta bort det lilla som gör skillnad för folk.

Förutom detta, hur har ni laddat inför avtalsrörelsen?

– Mina företrädare har jobbat mycket med det. Vi ömmar bland annat för alla mellanchefer som jobbar jättehårt och inte får ut någon övertid. Även villkoren för utlandsarbete tycker vi är viktigt, även om det mest är en storstadsfråga.

Vad har du själv gjort tidigare?

– Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 2003, i huvudsak som featureredaktör på nätet, men även litegrann som bilagereporter. De senaste ett och ett halvt åren har jag varit redaktör för vår avdelning Wendela, som vänder sig till kvinnor. Före Aftonbladet var jag redaktör på TV4.se, och dessförinnan deltog jag i Bonniers aldrig sjösatta fiasko Koll.se.

Hur förbereder sig facket inför redaktionens flytt till Kungsbrohuset?

– Det är en jättestor fråga. Det är varken Aftonbladet eller Svenskan, utan Schibsted som håller i det. Vi har täta kontakter med dem, men inget direkt inflytande. Däremot har vi haft god insyn, men det är Schibsted som bestämmer.

Finns det några orosmoln?

– Grundtonen hos oss är positiv. Det som både vi och SvD är rädda för är att det ska bli för trångt. Vi tycker att det ska bli skitkul att flytta in till stan, till ett modernt och miljövänligt hus. Men om inte platsen räcker till så hjälper inte det. Vi följer noggrannt hur de tänker lösa det, tillsammans med Svenskans klubb. De flyttade för bara tio år sedan och har färska erfarenheter som vi kan dra nytta av. 

Fler avsnitt
Fler videos