Gå direkt till textinnehållet

”Man vill ha yngre förmågor i mediebranschen”

Att mediebranschen skulle ha svårt att rekrytera vikarier är något som går stick i stäv med Katarina Arnstad Elmblads erfarenheter. – Jag har sökt ett hundratal jobb i år, men jag är 61 år och det verkar vara det som är problemet.

I en debattartikel på Journalisten.se beskriver Katarina Arnstad Elmblad sin situation och menar att det råder ålderism i mediebranchsen. 

– Jag har frilansat i tolv år. Jag trivs med det, det gör jag. Men det har varit så kärvt på frilansmarknaden så jag kände att jag måste försöka leta mig ut och åtminstone få ett vikariat.

Hon har jobbat som journalist i över trettio år, de tolv senaste som frilans. Under pandemin blev det svårare att sälja in material.

Annons Annons

– Jag vet inte riktigt på vilket sätt pandemin spelade in men det blev i alla fall en dipp i samband med den.

Hon tycker det är konstigt att hon ratas gång på gång, med tanke på den senaste tidens debatt om att det är svårt att hitta kvalificerade vikarier.

– Det känns ju bittert och obegripligt med tanke på den erfarenhet jag har. Men jag tror det beror på min ålder, jag är 61 år. Man vill ha yngre förmågor för att man tror att de sitter inne med nyare kunskaper. Ungdom premieras i mediebranschen.

Hon har sökt jobb även utanför Stockholmsområdet där hon bor, men inte heller det har givit några napp.

– Jag kämpar på, men ibland känns det lite meningslöst. Det känns som att jag skickar iväg mina ansökningar ut i cyberrymden och sedan försvinner de, eftersom jag inte får någon respons.

Läs hela Katarina Arnstad Elmblads debattartikel här: Cementerad ålderism i mediebranschen

Fler avsnitt
Fler videos