Gå direkt till textinnehållet

Lönestriden på DN: Wolodarski backar upp klubben

Chefredaktören Peter Wolodarski ställer sig på journalistklubbens sida när det gäller striden om lägstalöner för sommarvikarier på Dagens Nyheter. ”Vi är eniga med klubben att vi inte ska ha sådana här löneskillnader och ska ta det vidare med Marieberg Media”, säger han till Journalisten.

Förra veckan berättade vi att journalistklubben på Dagens Nyheter riktar tuff kritik mot ledningen för att det finns sommarvikarier som kommer in via bemanningsföretaget Marieberg Media och tjänar 24 000 kronor under snittlönen för en journalist på tidningen.

Klubben menar bland annat att lönesättningen kan vara skadligt för företaget framåt.

Peter Wolodarski säger till Journalisten att han inte kände till löneskillnaderna innan journalistklubben tog upp dem med tidningsledningen.

Annons Annons

Tidningsledningen är överens med klubben i den här frågan och kommer nu att följa upp saken med Marieberg Media, som tillsätter vikarier på DN.

– Vi är eniga med klubben att vi inte ska ha sådana här löneskillnader och ska ta det här vidare med Marieberg Media. Men det är inte så enkelt eftersom vi inte sätter lönerna för dem som kommer in via bemanningsföretaget, säger Peter Wolodarski.

De senaste åren har DN arbetat för att minska antalet journalister som går på bemanningsvatalet, numera använder man dem enbart för vikariat och vissa projekt.

– Det finns ingen strategi från vår sida att dumpa löner. Sen har vi betydande löneskillnader mellan DN, som är löneledande i branschen, och Marieberg Media som levererar journalister till många olika typer av redaktioner, fortsätter Peter Wolodarski.

Marieberg Medias verksamhetschef Mathias Gurestam har avböjt att kommentera.

Fler avsnitt
Fler videos