Lokaljournalister upprörs över forskares rapport
Ett ”förräderi” mot demokratin. Det är betyget av två medieforskare på de lokala mediernas valbevakning. Utpekade redaktioner känner inte igen sig.
Ett ”förräderi” mot demokratin. Det är betyget av två medieforskare på de lokala mediernas valbevakning. Utpekade redaktioner känner inte igen sig.
– Orättvist, säger Susanne Hellsing på Sundsvalls Tidning.
På Dagens Nyheters debattsida den 18 januari kritiserar forskarna Lars Nord och Gunnar Nygren höstens valbevakning i lokala medier. Journalistiken är snäll och passiv och kan knappast ”engagera någon som inte redan är partipolitiskt aktiv”.
De nära 1 300 artiklar och inslag som analyserats – både nyheter och opinionsmaterial – handlar om valrörelsen i fem kommuner, Helsingborg, Karlstad, Linköping, Sundsvall och Östersund och fyra landsting, Värmland, Östergötland, Västernorrland och Jämtland. Slutsatsen är inte nådig:
– De lokala medierna blir arenor för politikerna, som framför budskap utan den granskning som medborgarna förväntar sig, säger Gunnar Nygren.
Journalisten har talat med fem redaktioner, som anser att forskarnas analys är ”onyanserad” med ”von oben-perspektiv”. Sofie Lycksell, chef för redaktionen Nyhet och samhälle på Östgöta Correspondenten, är upprörd över talet om ”snäll” journalistik.
– Vi granskade politiken utifrån ett läsarperspektiv. Till exempel redovisade vi vad de gjort under mandatperioden, säger Sofie Lycksell.
Gunnar Nygren och Lars Nord skriver att Sverigedemokraterna tigits ihjäl, vilket Sofie Lycksell protesterar emot – Östgöta Correspondenten behandlade Sverigedemokraterna som andra småpartier. Hon får medhåll av Susanne Helsing, nyhetschef på Sundsvalls Tidning, som försvarar tidningens valstrategi.
– Vi valde bort presskonferenser och gick vår egen väg.
Jens Östergren, valansvarig på SR Värmland, håller inte heller med om forskarnas kritik.
– Ståndpunkterna är extrema. Jag undrar om forskarna vet hur lokala medier arbetar och vilka resurser vi har. Alla medier underskattade Sverigedemokraterna, säger han.
Studien är gjord på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting för Demokratiinstitutet vid Mittuniversitetet.
ik@journalisten.se