Gå direkt till textinnehållet

LO skärper tidningspolicy

LO föreslår en ny policy för LO-tidningen. Journalistklubben är orolig för att tidningens journalistiska självständighet naggas i kanten.

LO föreslår en ny policy för LO-tidningen. Journalistklubben är orolig för att tidningens journalistiska självständighet naggas i kanten.

LOs arbetsutskott har kommit med ett förslag om hur LO-tidningen ska se ut i framtiden. Bland annat föreslås att tidningen ska öka sin utgivning med fyra nummer per år till 44 och att varje nummer ska innehålla ytterligare fyra sidor.

Det skulle vara ett sätt att bryta trenden mot en allt glesare utgivning av fackförbundstidningar och öka nyhetskaraktären på tidningen.

LO har även föreslagit en ny policy för tidningen.

– Vi anser att man ska bygga vidare på den gamla och förstår inte idén att byta policy utan att förklara vad som var dåligt med den gamla, säger Göran Jacobsson, journalistklubbens ordförande på LO-tidningen.

bryt

Journalistklubben oroas över en formulering i förslaget till ny policy som säger att LO-tidningen ska bli ”informationsbärare åt LO”.

– Det viktigaste är att LO antar en policy som gör att vi får behålla den journalistiska integriteten och självständigheten, och att vi får fortsätta att göra den sorts tidning som vi gör i dag, säger Göran Jacobsson.

LO-tidningens chefredaktör Martin Lindblom vill inte ge några kommentarer innan LOs styrelse fattar ett beslut om tidningens framtid den 31 januari, men säger att tidningens publicistiska uppdrag kommer att vidgas.

I arbetsutskottets förslag ingår också en ekonomisk satsning på LO-tidningen på åtta miljoner kronor per år, vilket motsvarar ungefär tre tjänster. Enligt Martin Lindblom rör det sig bland annat om en satsning på webben och en bredare bevakning av EU.

bryt

Journalistklubben är inte så säker på att de extra miljonerna innebär en förstärkning av redaktionen.

– I ljuset av en satsning på webben och ett utökat antal sidor ser tre tjänster inte så mycket ut när det i förslaget står att tidningen ska fördjupa bevakningen av arbetsmarknaden, säger Göran Jacobsson.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret