Gå direkt till textinnehållet

Ljusning för Grönköping

Ordfront hoppas kunna sälja Grönköpings Veckoblad före påsk. Både Jan Scherman och Horace Engdahl har fått erbjudande om att köpa men tackat nej. Ordfront förhandlar nu med ett hemligt förlag och en grupp så kallade ”vänner till Grönköping”.

Ordfront hoppas kunna sälja Grönköpings Veckoblad före påsk. Både Jan Scherman och Horace Engdahl har fått erbjudande om att köpa men tackat nej. Ordfront förhandlar nu med ett hemligt förlag och en grupp så kallade ”vänner till Grönköping”.

Tillsammans med Nya Söndagsnisse Strix har Grönköpings Veckoblad varit till salu under ett par månader. Ordfronts VD Fredrika Morén vill inte avslöja hur mycket de två humortidningarna kostar att köpa men enligt uppgift pendlar priset mellan en och fyra miljoner kronor. Och Ordfront verkar angeläget om en snabb affär.

– Ordfront har levt över sina tillgångar, säger Ordfronts VD Fredrika Morén. Vi ska koncentrera oss på Ordfront magasin, föreningen och förlaget.

Annons Annons

De två tidningarna är intimt förenade men har var sin chefredaktör. Olov Norbrink ansvarar för grönköpingskan och Erik Blix gör Strix-tidningen fram till i sommar, då han slutar.

bryt

Peter Norrbohm, avgående administrativ redaktör för Grönköpings veckoblad, har under året varit på jakt efter tänkbara köpare. Elbolaget Kraft & Kultur har förhandlat men tackat nej.

– Grönköpings Veckoblad är värd en ägare som skulle orka att engagera sig mer än vi, säger Kraft & Kulturs VD Boris Benulic.

Andra som fått erbjudande om att köpa de två tidningarna i ett paket är TV4s VD Jan Scherman, som gärna läser högt ur Nya Söndagsnisse Strix när ledningsmötena blir för tråkiga. Trots det sa han nej:

– Ärligt talat, känslorna slog till och hjärtat också, säger Jan Scherman. Men vi gjorde en rätt enkel analys av vad vi ska satsa på …

bryt

Även prenumeranten Ingvar Kamprad har fått ett brev med köpeförfrågan:

– Han är ju stadd vid kassa, enligt vad jag bedömer, säger Peter Norrbohm, som säger att det ryktas att Kamprad blivit smickrad över erbjudandet. Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl har också fått en förfrågan. I sitt nej-svar passade Engdahl på att skicka med ett par frågor: ”Hoppas att det löser sig på ett anständigt sätt. Är ni för roliga för allvarsgossarna på Ordfront? Har ni drivit med Lenin?”

ma@journalisten.se

Fotnot: Grönköpings Veckoblad har i dag en upplaga på 13 500, Nya Söndagsnisse Strix cirka 7 500 och 6 000 prenumererar på båda.

Fler avsnitt
Fler videos