Gå direkt till textinnehållet

Lindblom Hulthén välkomnar Tronddomen

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är positiv till att hovrätten nu satt ner foten när det gäller användandet av arbetsrätten i ett brottmål. Men hon hoppas att Mediesverige drar lärdomar av Sefastssonmålet.

Självklart ska journalister kunna dömas till mutbrott om de är skyldiga, men grunderna som åtalet mot Trond Sefastsson vilade på var dubiösa och blandade ihop etik och lagstiftning, anser Agneta Lindblom Hulthén, som tidigare har kritiserat åklagarens användande av de etiska reglerna i åtalet. Hon var under tingsrättsförhandlingarna också skarpt kritisk till okunskapen om arbetsrätten som en skyddslagstiftning.

– Det är glädjande att hovrätten nu slår fast att arbetstagarbegreppet inte kan användas på det här sättet, det vore förödande. Att man blandade in de etiska reglerna var också principiellt vansinnigt. Det är väldigt bra att det verkar ha retts ut, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Hon hoppas att Mediesverige drar lärdom av målet. Oklara anställningsförhållanden och att betrakta frilansar som arbetstagare innebär stora risker för både arbetsgivare och arbetstagare, enligt Lindblom Hulthén. Och det är journalisters anseende som skadas i slutänden.

 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt