Gå direkt till textinnehållet

Låsning i förbundets demokratigrupp

Demokratigruppen ska föreslå hur Journalistförbundets interna demokrati kan förbättras. Men klubbarnas representanter i gruppen tycker att förbundet bromsar.

Demokratigruppen ska föreslå hur Journalistförbundets interna demokrati kan förbättras. Men klubbarnas representanter i gruppen tycker att förbundet bromsar.

Det finns en motsättning i gruppen mellan å ena sidan de fem förtroendevalda från klubbarna och å andra sidan representanterna från förbundsstyrelse och kansli.

– Vi har fastnat i procedurfrågor. Vi har delade meningar om vilket vårt mandat är och hur vida ramar vi har för att föreslå förändringar, säger Sven Rydén, klubbordförande på Södermanlands Nyheter.

Även Dag Bremberg från Sifklubben är kritisk mot hur förbundets representanter i gruppen agerar.

– De kunde ha en öppnare attityd. Nu stoppar man våra förslag med hänvisning till att de kostar för mycket eller medför för mycket arbete.

bryt

Gruppens sammankallande, Susanne Björkenheim, känner inte igen sig i den beskrivningen.

– Vi har bara haft tre möten och det har fungerat bra, tycker hon. Vi spånar ännu idéer och har ett år på oss att diskutera.

En tvistefråga är om medlemmarna redan nu ska dras in i arbetet. Ett forum för det kunde vara en hemsida eller en chatt där också de som saknar klubbar kan delta i diskussionen.

– Webben är ett sätt att nå ut. Journ­alist­förbundets hemsida kommer att ha en viktig roll, säger Birgitta Ekblad, på Sveriges Television i Örebro.

En invändning mot nätdiskussioner är att det skulle kosta att anlita en moderator. Om någon på kansliet avsätter tid för det innebär det också en kostnad.

– Det finns kongressbeslut om att förbundet ska hålla sin budget, men även om att demokratigruppen ska jobba fritt, säger Maria Larsson, frilans.

Men Susanne Björkenheim tycker inte att det är ett problem.

– Ekonomin ska inte behöva stå i vägen när vi spånar fram idéer.

bryt

Beslutet att tillsätta en demokratigrupp togs efter det låga deltagandet (6 procent) i valet av ombud till kongressen. Det aktualiserade frågan om hur det står till med den interna demokratin i förbundet.

Demokratigruppen ska enligt direktiven bland annat fördjupa analysen av det minskande deltagandet och föreslå åtgärder som kan öka medlemmarnas möjligheter att delta i och få inflytande över förbundets verksamhet.

Gruppen ska särskilt uppmärksamma situationen för klubblösa, visstidsanställda, dubbelorganiserade och medlemmar i allmänna klubben.

Senast i februari 2007 ska gruppen lämna sin slutrapport.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler