Gå direkt till textinnehållet

Lars Alkner: ”Ironi är väldigt effektivt”

Hallpressens hemsidor släcktes ned av en överbelastningsattack efter en ironisk krönika av Värnamo Nyheters ansvarige utgivare Lars Alkner. Krönikan har fått över 1 500 kommentarer. Lars Alkner säger till Journalisten att spridningen av krönikan visar att ironi är väldigt effektivt.

Lars Alkners krönika publicerades i söndags på Värnamo Nyheters hemsida. Den fick stor spridning snabbt, och kommentarerna vällde in.

I krönikan har Lars Alkner använt den gängse invandrarfientliga jargongen hos de många insändarskribenter som är sverigedemokrater eller säger sig sympatisera med sverigedemokraterna, men har bytt ut ordet ”invandrare” mot ”sverigedemokrat”. Han skriver bland annat så här:

”Sverigedemokraterna tar våra jobb, lever på bidrag och förökar sig dessutom i oroväckande takt. För att inte tala om deras våldsbenägenhet och dåliga ölsinne, vilket även de ledande inom gruppen visat på senare tid. Det verkar vara kulturellt betingat och ligger väl i blodet. De har helt enkelt en annan brotts- och spritkultur.”

Krönikan avslutas för säkerhets skulle med att avslöja att det handlar om ironi. Lars Alkner skriver att krönikans inledning är hård, onyanserad, osaklig, orättvis, nedvärderande och eventuellt hetsar mot sverigedemokrater. Han skriver att krönikans inledning är fördomsfull, generaliserar grovt och dömer alla efter vad enstaka individer inom partiet har gjort eller påstås ha gjort.

Kort sagt, Lars Alkner förklarar att den oresonliga attacken mot sverigedemokrater i inledningen av krönikan är ironisk och syftet med krönikan är att förklara varför han inte tar in insändare som uttrycker sådana sorters åsikter om andra grupper, till exempel invandrare, somalier eller flyktingar.

Men ironin förefaller ha gått somliga helt förbi.

På tisdagen utsattes Värnamo Nyheters hemsida för en så kallad DDoS-attack, en som överbelastade Hallpressens server. I några timmar på tisdagen låg samtliga Hallpressens tidningssajter nere. Bakom DDoS-attacken finns en tydlig avsändare: ”DontfuckwithusXLMHJ”, som gömmer sig bakom en dold IP-adress.

Krönikan lades då ut på Värnamo Nyheters Facebooksida, och delades 2 400 gånger.

– Vi har inte många besökare på vår egen sajt, eftersom vi inte har en nyhetssajt. Efter DDoS-attacken lade jag vi ut krönikan på Facebook, och därmed fick den ännu större spridning. Så attacken mot oss fick effekten att fler har läst krönikan, säger Lars Alkner.

– De flesta som har hört av sig till mig eller kommenterat krönikan har varit positiva. Det är färre personer som har varit negativa, men de har också skrivit väldigt många kommentarer, i ett fall har en signatur författat cirka 100 kommentarer.

I kommentarsfälten och på den främlingsfientliga sajten Avpixlat riktas en stor ilska mot Lars Alkner. En kommentator skriver att hen hoppas att Lars Alkner ska våldtas av somalier.

På den främlingsfientliga sajten Avpixlat, som drivs av sverigedemokrater, låter redaktionen publicera en insändare som svar på Lars Alkners krönika, och låter antyda att insändaren också svarar för Avpixlats redaktion. Insändaren ”Hur många PK-journalister tål Sverige?” parafraserar inledningen på Lars Alkners krönika, men med det oresonliga hatet riktat mot ”PK-journalister” i stället för sverigedemokrater.

Vad insändaren och redaktionen på Avpixlat och många av dem som kommenterat Lars Alkners krönika verkar ha missat, är slutet på krönikan, där allt avslöjas som ironi. De har alltså gått rakt i den fälla som Lars Alkner gillrade, där han menar att vissa sverigedemokrater och SD-sympatisörer i insändare debatterar på ett ohyfsat sätt. Responsen från Avpixlat blev ohyfsat.

Fungerar det att använda ironi på det här sättet?
– Jag tycker att detta sammantaget visar att ironi är väldigt effektivt, säger Lars Alkner.

– Det finns de som inte vill låtsas om att det är ironi eller letar efter saker att missförstå. Det är rätt fascinerande.

TT och DN har missat att uppge att din krönika var ironisk, och inte ett brutalt angrepp på SD. Vad tycker du om det?
– Jag tror att den genomsnittlige DN-läsaren förstår att det var ironiskt när de läser telegrammet. Kanske inte den genomsnittlige Avpixlatläsaren, dock.

Varför skrev du krönikan?
– Jag har skrivit flera krönikor tidigare utifrån yttrandefrihetsfrågan och utgivarskapet, och har mer eller mindre resonerat akademiskt kring insändare av den här sorten och varför de inte publiceras. Ändå fortsätter jag varje vecka att få frågor från insändarskribenter om detta, och anklagas för att censurera. Så jag tänkte att jag skulle göra som Erik Axel Karlfeldt skrev: ”tala med bönder på bönders vis”, och tala med sverigedemokrater på sverigedemokraters vis.

Vad tror du är orsaken till att kommentarsfälten så ofta fylls med rasism och hat i allmänhet?
– Det är mycket lättare att komma till tals bakom anonymiteten, och det är också lättare för personer med de här åsikterna att finna likasinnade. På nätet hittar frimärkssamlare varandra, men rasister finner också varandra.

Du har modererat nästan 1 600 kommentarer och svarat på frågor, har du hunnit med någonting annat?
– Vi har haft ett ledningsmöte, men annars har all tid gått till detta. Jag har inte fått så mycket sömn. Alla säger att det inte är lönt att ta en sådan här diskussioner, men jag vill gå igen hela den här resan och svara på allt, åtminstone en gång. Jag tror att man vinner på att göra det.

Vad ska nästa krönika handla om?
– Ja du, det vet jag inte riktigt. Det får nog bli en uppföljning. Men vi ska också inleda vår nästa stora kultursatsning nästa vecka, och det måste jag ju berätta om. Vi får se vad det blir.

Fler avsnitt
Fler videos