Gå direkt till textinnehållet

Larm om bristande riskanalys på Norra Skåne

Journalisten Berit Önell begär i egenskap av skyddsombud att arbetsgivaren gör en risk- och konsekvensanalys av lokaltidningen Norra Skånes omorganisation. (KORRIGERAD)

Förändringen innebär att en reportertjänst vid redaktionen i Hässleholm placeras på en enmansredaktion i Perstorp utan att ersättas. Dessutom vakanssätts en reportertjänst i Hässleholm på obestämd tid. Det innebär att redaktionen i Hässleholm på obestämd tid minskas med två tjänster, från åtta till sex nyhetsreportrar.

I begäran skriver Berit Önell att skyddsombud och arbetsgivare inte har samverkat för att göra en riskanalys av förändringen.

”Bristen i arbetsgivarens sätt att hantera risk- och konsekvensanalys är allvarliga, särskilt med tanke på att arbetsgivaren de senaste månaderna flera gånger underlåtit att samverka med skyddsombuden,” skriver Berit Önell i sitt brev till Arbetsmiljöverket i Malmö.

Annons Annons

Som Journalisten tidigare skrivit om har skyddsombuden vid Norra Skånes redaktion vid flera tillfällen slagit larm om dålig arbetsmiljö på tidningen. Anledningen är en pågående konflikt där arbetsgivaren anklagas för att gett efter för påtryckningar från kommunpolitiker och bolagsstyrelsen och omplacerat kommunreporter Berit Önell.

Den planerade omorganisation på Norra Skåne skulle bland annat innebära att Berit Önell placeras i Perstorp. Berit Önell har ännu inte bestämt sig om hon ska ta erbjudandet.

Även avhoppade nyhetschefen Anders Kauranens tjänst ska omfattas av omorganisationsplanerna.

 

 

Fler videos
Fler avsnitt