Lärarförbundet uppmanas dra tillbaka tidningsplanerna

25 januari, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar LO Mediehus journalistklubb uppmanar Lärarförbundet att dra tillbaka planerna på att inskränka den redaktionella integriteten i förbundets tidningar. Samtidigt uttalar klubben sitt fulla stöd till journalistklubben och redaktionerna vid Lärarförbundet.

I ett uttalande ger LO Mediehus journalistklubb sitt fulla stöd till journalistklubben och redaktionerna vid Lärarförbundet med anledning av beslutet att inskränka tidningarnas oberoende, som Journalisten berättat om. Uttalandet antogs vid ett medlemsmöte i dag torsdag.

I går avgick avdelningschefen för tidningsverksamheten på Lärarförbundet Annica Grimlund i protest mot planerna.

Så här skriver LO Mediehus journalistklubb i uttalandet:

”[...] I lärarnas profession ingår att lära ut vikten av yttrandefrihet, pressfrihet och kritiskt tänkande.

Därför är det särskilt allvarligt att Lärarförbundet stoppar sina egna tidningar från att kritiskt granska verksamheten i förbundet.

’Nyheter, berättelser och opinionsbildning ska dra åt samma håll’, enligt Lärarförbundets styrgrupp som citeras av tidningen Journalisten.

All kommunikation ’ska ledas och planeras samordnat’ under ledning av kommunikationsavdelningen. Förbundets PR och information ska döljas i journalistisk dräkt. Lärarförbundets styrgrupp beskriver det som ’journalistiska metoder för berättelsekommunikation’.

För att göra detta möjligt ska journalisterna och kommunikatörerna fysiskt sitta tillsammans.

Fri debatt med möjlighet till kritisk granskning är en grundbult i en demokratisk organisation. Det förutsätter redaktionell integritet med möjlighet till källskydd för dem som vill uttala kritik anonymt mot förbundets ledning.

Vi uppmanar Lärarförbundet att dra tillbaka planerna på att inskränka den redaktionella integriteten i förbundets tidningar.”

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies