Gå direkt till textinnehållet
Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen.
Foto: Olle Sporrong

Expressens chefredaktör överklagar förtalsdomen

Klas Granström, ansvarig utgivare för Expressen, menar att förtalsdomen mot honom är slarvigt skriven och riskerar att påverka mediers arbete framöver. Han vill frikännas och att mannen som stämt honom får betala hans rättegångskostnader. 

I slutet av mars dömdes Expressen chefredaktör och ansvarige utgivare Klas Granström till 40 000 kronor i dagsböter för förtal av klimataktivisten Viktor Jonsson. Det handlade om en felaktig uppgift i en faktaruta i en större artikel om klimataktivister.

Nu har Klas Granström lämnat in en överklagan där han vill att hovrätten prövar fallet. Utöver att han vill bli frikänd från domen vill han att Viktor Jonsson ska betala hans rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten. I domen slog tingsrätten fast att varje part skulle betala sina egna rättegångskostnader.

Uppgiften i faktarutan var att Viktor Jonsson står åtalad för våldsamt motstånd, men det åtalet hade lagts ned innan artikeln publicerades. Klas Granström menar att det påståendet inte är ”av sådan allvarligare beskaffenhet” att den utgör förtal.

Annons Annons

”Medarbetarna på Expressens redaktion arbetade enligt en vedertagen journalistisk metod. Det har förelegat saklig grund för uppgiften”, skriver han i överklagandet.

För att fallet ska prövas på nytt behöver hovrätten meddela prövningstillstånd. Klas Granström framför flera skäl för att det ska göras. Bland annat menar han att domen är slarvigt skriven, som exempel på det ges att namn varit felaktigt angivna på vissa ställen. Han skriver också att domskälen är korta och saknar full förankring i de uppgifter som redovisats i målet.

Den stora uppmärksamhet som domen fått i media förs också fram som skäl till att de bör prövas av övre instans.

”Om tingsrättens dom inte överprövas finns risken att tingsrättens bedömning negativt påverkar det redaktionella arbetet hos stora massmedieföretag”, skriver Klas Granström.

Sedan tidigare har också Victor Jonsson överklagat domen. Han vill att domen ska ändras till grovt förtal och att han ska få skadestånd och ersättning för sina advokatkostnader.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos