Gå direkt till textinnehållet

Lambertz: Några vill inte öppna sig för att tänka

Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz kommer att börja driva opinion för en ny yttrandefrihetslag, på tvärs mot kommitténs beslut. En konflikt har seglat upp inom kommittén efter Lambertz utspel.

Det blir inte en ny yttrandefrihetslag. Majoriteten i yttrandefrihetskommittén har valt att lägga det nya lagförslaget åt sidan och i stället putsa på de nuvarande grundlagarna.

Kommitténs ordförande Göran Lambertz kommer att reservera sig mot beslutet.

Efter beslutet har nu en konflikt seglat upp inom kommittén, rapporterar Resumé. Göran Lambertz har enligt tidningen hotat att offentligt lobba mot sin egen kommitté. Några personer i kommittén har reagerat starkt på Göran Lambertz utspel.

– Jag kommer förmodligen att försöka skapa opinion för en ny yttrandefrihetslag. Jag tycker att jag har ansvar att göra det, säger Göran Lambertz till Journalisten.

– Det är tyvärr många som inte förstår att man inte kan ha en särskild grundlag för tryckta skrifter som ju är på väg att försvinna. Det är bra för medierna och för journalisterna med en lag som inte ger vissa distributionsformer privilegier.

Den nuvarande lagstiftningen omfattar tryckta skrifter, radio, TV och andra publikationer där det finns ett utgivarbevis. En nätsajt utan utgivarbevis omfattas inte av meddelarskyddet.

– Det är inte rimligt att det finns en bättre yttrandefrihet att trycka en text på ett cigarettpaket än för att skriva något på en nättidning. Men det verkar en del ha svårt att förstå, säger Göran Lambertz.

Det framgår att det finns personer som anser att du inkompetensförklarar politikerna i kommittén. Anser du att de är inkompententa?

– Nej, de är väldigt kompetenta och kunniga och engagerade. Jag gillar ledamöterna i kommittén, utom några som inte vill öppna sig för att tänka.

Fler avsnitt
Fler videos