Gå direkt till textinnehållet

Lägre löner på SR International

Trots flera åtgärder består låglöneprofilen på Sveriges Radios invandrarredaktioner. Journalisterna där har sex procent lägre medellön än kollegerna på de svenskspråkiga redaktionerna.

Trots flera åtgärder består låglöneprofilen på Sveriges Radios invandrarredaktioner. Journalisterna där har sex procent lägre medellön än kollegerna på de svenskspråkiga redaktionerna.

En undersökning som journalistklubben på SR gjort visar att de som jobbar på SR International har 94 procent av den genomsnittliga lönen för samtliga anställda inom företaget.

Löneskillnaden har länge varit känd inom SR. För tio år sedan använde journalistklubben diskrimineringslagstiftningen för att sätta press på företaget att skjuta till extra pengar till de redaktioner som sänder på andra språk än svenska. Det blev ett lönepåslag, men löneskillnaden bestod.

Annons Annons

Vid senaste löneförhandlingen överfördes 0,05 procent av lönepotten från Ekoredaktionen, kulturredaktionen, P3 Stockholm, musikredaktionen, radioteatern och avdelningen för kommunikation och publik till SR International.

– Vi hoppades även på att det skulle bli en liten löneglidning så att lönerna kom ikapp. Men SR International har fortfarande lägst snittlön i Stockholm, säger Ola Gäverth, journalistklubbens ordförande på SR.

bryt

Anne Sseruwagi är chef för SR International och ser flera orsaker till att hennes medarbetare har lägre löner. Många har varit anställda lång tid och kom in på låga ingångslöner. Eftersom möjligheten att göra karriär inom SR International är begränsad har de endast fått procentuella lönepåslag.

– Det finns inga marknadskrafter som drar upp lönerna på invandrarredaktionerna. Det finns nämligen få andra journalistjobb att söka. Redaktionen kan aldrig rekrytera attraktiva medarbetare som P3 och Ekot gör och som driver upp lönerna, säger Anne Sseruwagi.

Det kan även röra sig om en diskriminerande lönesättning, att redaktionens etniska bakgrund kan vara en faktor.

– Det är svårt att säga hur stor den faktorn är. Men jag tror att andra omständigheter som liten rörlighet och färre möjligheter till karriär väger tyngre, säger Anne Sseruwagi.

bryt

Ola Gäverth misstänker att invandrarredaktionerna länge haft en låg status och levt ett rätt isolerat liv inom Radiohuset, och att detta kan vara en av orsakerna till att lönerna inte hängt med.

– Men det pågår en förändring. Övriga redaktioner har insett att de som jobbar på SR International har kunskap och kompetens som nyhetsverksamheten kan ha nytta av, säger Ola Gäverth.

Anne Sseruwagi har också märkt av ett större samarbete med andra redaktioner.

– Det håller på att hända någonting som faktiskt kan påverka löneutvecklingen. Men löneglidningen på andra redaktioner är större. Vi hinner aldrig ikapp, säger Anne Sseruwagi.

SR International har dock inte de lägsta lönerna inom företaget. Jumboplatserna innehas av de lokala radiostationerna.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt