Gå direkt till textinnehållet

”Lägre krav på manliga chefer”

Männen styr dagspressen. Och nu har en av få kvinnor hoppat av. - Av en viss grupp kvinnor förutsätts vi kvinnliga chefer förstå alla och vara finare människor än män. Hopplöst, säger Eli Åhman Petersen, som slutar som chefredaktör för Norrtelje tidning för att hon ”genomfört det mesta av det jag anställdes för att göra”.

Männen styr dagspressen. Och nu har en av få kvinnor hoppat av.
– Av en viss grupp kvinnor förutsätts vi kvinnliga chefer förstå alla och vara finare människor än män. Hopplöst, säger Eli Åhman Petersen, som slutar som chefredaktör för Norrtelje tidning för att hon ”genomfört det mesta av det jag anställdes för att göra”.

I Journalistens granskning (20/06) av Sveriges 70 största dagstidningar framgår att åtta av tio chefer är män. Mansdominansen märks även på mindre tidningar, vilket enligt Eli Åhman Petersen delvis beror på en klassiker:

– För att kvinnor ska ta och få chefsjobben krävs det att kvinnor ställer samma, lägre krav, på kvinnliga chefer som på de manliga.

Annons Annons

Hur var dina dryga två år på Norrtelje tidning?

– Jag kom till en tidning där mycket behövde utvecklas. Det gör man inte utan protester, och under de här åren har jag mött människor som är mer passionerat mot än för saker. Fascinerande men slitsamt. Nu har jag uträttat så mycket att jag kan gå vidare med stolthet.

Vilket är dagspressens största problem?

– Att vi inte gör tidningar som är tillräckligt spännande att läsa. Inte för mig och uppenbarligen inte för dem som är tjugo tjugofem år yngre än jag.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos