Gå direkt till textinnehållet

Lågmäld protest mot FRA

Knappt 200 personer samlades på Sergels torg idag för att demonstrera mot FRA-lagen. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén tyckte ändå att demonstrationen var lyckad. – Allt som håller igång den här debatten är jättebra.

Journalisten har varit på Sergels torg, där demonstrationen mot FRA-lagen pågår sedan klockan tio imorse. Ett trettiotal talare fanns på programmet, men det lockade inte fler än cirka 200 personer. De flesta var ungdomar, och Piratpartiets flaggor dominerade bland banderollerna. Agneta Lindblom Hulthén är ändå nöjd med demonstrationen.

– Allt som håller igång den här debatten är jättebra. Journalistförbundet kommer också att göra en anmälan av FRA-lagen till EU-domstolen, förhoppningsvis tillsammans med de andra nordiska journalistförbunden.

Meddelarfriheten och källskyddet var temat både i Agneta Lindblom Hulthéns tal och i Anna Serners, VD för Tidningsutgivarna. Anna Serner fick kanske de starkaste applåderna när hon avslutade sitt tal med ett citat från Thomas Jefferson:
”Ett samhälle som vill byta lite frihet mot lite säkerhet kommer förlora båda och inte förtjäna någondera.”

I övrigt var engagemanget ganska svalt. Några ungdomar vid räcket ovanför talarstolen fick igång demonstranterna med hejaramsan ”Vad vill vi ha – integritet! Vad är det – en rättighet!” Annars var demonstrationen lågmäld, de flesta stod tysta och lyssnade eller satt på marken och pratade med varandra.

Demonstrationer mot FRA-lagen hölls också i Göteborg och Malmö idag, i samband med riksdagens öppnande.

Foto: Gunnar Seijbold

Fler avsnitt
Fler videos