Gå direkt till textinnehållet

Lägger ner papperstidningen och säger upp all personal – efter ändrade mediestödet

Det nya mediestödet slår mot flera mindre vänstertidningar. Tidningen Internationalen har varslat alla anställda om uppsägning och slutar komma ut på papper.

Det sista av det gamla mediestödet har nu betalats ut, och vid årsskiftet börjar det nya stödet att gälla. De nya reglerna innebär troligtvis, alla detaljer är inte helt utredda ännu, att nationella veckotidningar inte kommer få stöd framöver, i alla fall inte efter en övergångsperiod. Fram till mitten av nästa år kommer heller inget stöd att betalas ut, eftersom alla nya ansökningar behöver behandlas av Mediemyndigheten först efter årsskiftet. 

Flera tidningar har redan anpassat kostnadskostymen. Tidningen Internationalen, som sedan 1971 ges ut av den politiska organisationen Socialistisk politik och som fick 2,3 miljoner i stöd 2023, meddelade läsarna att det nummer som landar i brevlådan inför jul är det sista tryckta exemplaret, i alla fall på lång tid.

Chefredaktören Marco Jamil Espvall uppger för Journalisten att även hela redaktionen, som består av fyra personer, kommer att sägas upp. Personalen har lång uppsägningstid, mellan sex och åtta månader, och under den perioden ska nyheter publiceras på sajten.

Annons Annons

– Tidningen kan inte överleva och betala ut löner i väntan på ett mediestöd som kanske kommer, och som kanske också bara är ett övergångsstöd. Vi försöker därför minska alla kostnader, såsom tryck och distribution, säger Marco Jamil Espvall. 

Målet är att bygga upp en digital läsaraffär, och antingen återanställa personal om ekonomin skulle tillåta eller driva tidningen vidare med ideella krafter, uppger chefredaktören. 

– Vi har också sagt att vi ska ge ut papperstidningar vid speciella tillfällen, typ 1 maj-firandet, säger Marco Jamil Espvall.

Men det är inte bara Internationalen som nu måste anpassa sig efter det nya mediestödet. Flera tidningar har på olika sätt meddelat sina läsare att det blir förändringar från nästa år. 

Socialdemokratiska Aktuellt i Politiken går ned från veckoutgivning till utgivning på papper varannan vecka, men ska komma ut på sajten och starta en webb-tv och en podd. 

Tidningen Offensiv, som ges ut av vänsterorganisationen Socialistiskt Alternativ, skriver på sin sajt att de kommer att komma ut på papper var tredje vecka, i stället för som i dag varje vecka. 

Flera andra tidningar, bland andra Proletären, Arbetaren, Flamman, ETC och Syre, har startat insamlingar för att kunna ge ut tidningen trots det förändrade stödet, men har inte meddelat några förändringar i utgivningen. 
 

Fler avsnitt
Fler videos