Gå direkt till textinnehållet

Laddad PK-debatt i Luleå om Vojakkala

En familj som sprider skräck i byn med stenkastning och våld? Eller en extremt pressad, ständigt provocerad och utfrusen familj som det till sist rinner över för? Under onsdagens PK-debatt i Luleå debatterades mediernas bevakning av grannmotsättningarna i Vojakkala.

Det blev en stundtals laddad debatt, som berörde många publicistiskt delikata frågor: Vilken hänsyn ska medierna ta till att människor har mentala funktionshinder? Hur ska en journalist förhålla sig när ena parten i en konflikt vägrar medverka? Har medierna bidragit till att bråket blåsts upp genom att skriva om anmälningar av mindre dignitet, som gjorts mot den romska familjen av fiender från byn?

– Jag tycker att det har skett en överexponering av människorna i Vojakkala. Hade medierna inte varit där och tagit upp varenda struntsak, så hade det kanske aldrig urartat som det har gjort nu, sade Maciej Zaremba, reporter på Dagens Nyheter.

En stor del av de 70-tal åhörare, som kom till Publicistklubbens arrangemang, har själva bevakat händelseförloppet i den lilla byn i Tornedalen under de 20 år som konflikterna pågått.

– Vi har haft att göra med en grannkonflikt, en etnisk minoritet och flera handikappade människor. Det har varit pressetiskt extremt svårt att hantera, sade Örjan Pekka, chefredaktör på Haparandabladet och deltagare i debattpanelen.

I våras kom Maciej Zarembas artikel i Dagens Nyheter och vände upp och ned på den tidigare förmedlade bilden av ”terrorfamiljen” som skapar skräck i byn. Han beskrev hur sönerna i familjen mobbats under hela sitt liv på grund av att de är romer och funktionshindrade. Att de nekats snöröjning och att de inte fick köpa hö för att vissa människor i byn ville få bort dem. Att de har provocerats bland annat genom skändning av mammans grav.

– Vi tyckte alla på redaktionen att det var intressant med den här kuttingvändningen. Men ju mer jag läser, desto mer stör det mig att Zaremba har gjort en ren partsinlaga. Själva hade vi direkt blivit fällda i Granskningsnämnden, sade Nicke Nordmark på SVTs Uppdrag granskning.

– Efter 20 års demonisering av familjen tyckte jag det var dags att ge en motbild. Det har jag gjort medvetet och det står jag för, kontrade Maciej Zaremba.

 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt