Gå direkt till textinnehållet

Kurdo Baksi får Dawit Isaak-priset

Journalistens krönikör Kurdo Baksi får Dawit Isaak-priset 2022. Priset delas ut av Publicistklubbens västra krets.

Han får det för ”att under flera decennier ha fört en orädd och orubblig kamp för det fria ordet, med medmänsklighet och glödande engagemang.”

Priset delas ut till personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter. Prissumman är på 10 000 kronor. 

Journalisten Marie Oskarsson tilldelas Johannapengen 2022 för att hon ”med gedigen journalistisk kompetens och tonsäker pedagogisk skicklighet ger barn verktyg att uttrycka sig och hitta sin egen röst som juniorjournalister i projektet This is Angered.” 

Annons Annons

Johannapengen går till en framstående västsvensk publicist. Utmärkelsen instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan "Johanna i Brunnsparken". Prissumman är på 10 000 kronor.

PK Västras stora pris 2022 tilldelas Kristian Wedel, journalist, författare och redaktör för Göteborgs-Postens Världens gång 

Juryns motivering: ”Genom klassisk kåsörkonst fångar han vardagen i dåtid, nutid och framtid. Med sin finurliga penna flanerar han runt i Göteborg, med humor och värme ständigt närvarande.”

Publicistklubben Västras stora pris delas årligen ut till ”personer eller redaktioner som gör en värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande”. Priset har delats ut sedan 1993. Prissumman är på 15 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos