Gå direkt till textinnehållet

Kulturskaparna värnar upphovsrätten

I dag lanseras det nya nätverket Kulturskaparna vars syfte är att ge en gemensam röst i upphovsrätts- och fildelningsdebatten.På Svenska Dagbladets Brännpunkt skriver företrädare för Kulturskaparna att det "vill vara en stark röst för kulturen i diskussionen om hur ord, bild och musik på nätet ska licensieras och finansieras".

Kulturskaparna består av 25 organisationer, däribland Journalistförbundet, som representerar författare, bildkonstnärer, musikskapare, skådespelare, artister, regissörer, musiker och journalister.

Brännpunkt skriver organisationen att debatten "borde handla om hur upphovsrätten ska fungera på internet – i stället för om den alls ska gälla".

Enligt en Sifo-undersökning som Kulturskaparna har gjort visade det sig att åtta av tio svenskar tycker att upphovsrätten ska gälla även på internet och att många är villiga att betala för materialet på nätet.

Annons Annons

Kulturskaparna efterlyser inte mer kontroller utan förespråkar "en rad olika lösningar som bygger på avtal och licenser". Den är förvånad över att bredbandsoperatörerna och andra nätentreprenörer är så ointresserade av att skapa förutsättningar för alternativ till den illegala fildelning som pågår.

Fler avsnitt
Fler videos