Kulturredaktör slutar på GT

18 juni, 1998

Isabella Nilsson, ordinarie kulturredaktör på GT, har sagt upp sig.
Orsaken är brist på satsningar och oklara besked från ledningen om vad som skall hända med kultursidan framöver, menar hon.

Isabella Nilsson, ordinarie kulturredaktör på GT, har sagt upp sig.

Orsaken är brist på satsningar och oklara besked från ledningen om vad som skall hända med kultursidan framöver, menar hon.

— Kulturredaktionen har jobbat med en minimal budget och endast två heltidsanställda medarbetare. Jag har kämpat för ökade resurser och kultursidans självständighet. Men ledningen har inte kunnat ge mig några garantier, och då har jag bestämt mig för att sluta.

Nilsson kommer inte heller som uppgivits av GT att fortsätta skriva för kultursidan.

— Jag har varit chef och slutar för att jag inte håller med ledningen. Då har jag svårt att se hur jag skulle kunna vara kvar som skribent.

Uppgifterna om att chefredaktör Stig Hoffman förra veckan till hennes kollega Anne Wollter aviserade att kulturredaktionen skulle läggas ner och ersättas med material från Expressen betvivlas inte av Nilsson, trots att GT dementerar och säger att redaktionen ska fortleva.

— Jag har ingen anledning att ifrågasätta hennes uppgifter. Det var ett väldigt entydigt samtal hon hade med Hoffman. Själv blev jag inte ens informerad om detta, trots att jag då definitivt inte tagit ställning till om jag skulle sluta eller ej.

Att GT nu går ut och tillbakavisar Wollters uppgifter och anställer en ny kulturredaktör kan vara ett tecken på att man backat på grund av all publicitet “beslutet” fått i medierna?

— Man kan tyda det så. När saken hamnar i offentlig debatt drar man ut på beslutet och slår vakt om status quo istället för att satsa eller lägga ner.

Stig Hoffman tillbakavisar att man ändrat sig efter medieuppmärksamheten kring kultursidan.

— Jag hade ett personligt samtal med Anne Wollter, och nedläggning var en av de lösningar som diskuterades. Det var inget som var förhandlat eller bestämt.

Nu ska redaktionen vara kvar, och Hoffman säger sig vilja satsa på en lokal profil på sidan. Om det blir mer pengar till kulturredaktionen vill han inte vara på.

Han vill dock inte se någon koppling mellan Nilssons val att sluta och det tidigare avhoppet då vikarierande redaktör Cecilia Bornäs slutade på grund av att Hoffman stoppade en recension av ETCs medienummer.

— Det finns inget samband. Diskussionen mellan mig och Isabella Nilsson om kultursidan har pågått länge.

Tror du att skriverierna om GTs kultursida har skadat tidningen?

— Det hoppas jag inte inte.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies