Gå direkt till textinnehållet

Kulturministern: SVT ska inte snegla på tittarsiffror

Ägarkoncentrationen är inget problem, inte heller fastlansar, där journalister tvingas ha eget företag för att få jobba.Däremot betonar hon att hon tycker mycket om Public service. Det framgick på det traditionella talet på kongressen.

Annars handlade större delen av talet om yttrandefrihet och den frihetsvåg som drar över arabvärlden. Men varnade också för den kraftmätning som nu pågår mellan de som vill ha öppna samhällen och de som vill begränsa och stänga in.

– Många talar gärna för sin egen frihet men är motståndare till andras önskan att leva ut sin frihet, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon tog också upp den fängslade svensk-eritrenska journalisten Dawit Isaak öde. 

Annons Annons

– Kampen för honom kommer inte upphöra förrän han är fri.

Under utfrågningen handlade det mycket om Public serivce. Stephen Lindholm frågade: Vad menar du med att Public service ska vara ett komplement till kommersiell tv?

– Vi vet ju alla att Public service, som funnits i 50 år, har en annan situation i dag när det också finns andra aktörer. Det är viktigt att vi har Public service, men jag ser också att det har ett särskilt uppdrag, eftersom det finns en hel del som inte sköts av andra aktörer. Tycker också att man inte behöver snegla på de kommersiella aktörerna. De behöver inte göra det som alla andra gör.

Petteri Karttunen frågade: Jag ser dig som en av de hårdaste kritikerna av vad Public service är idag. Hur gör du för att få med dig de övriga allianspartierna?

– Jag tycker Public service är bra, jag tycker faktiskt det. Jag ser inte att vi skulle vara starka kritiker av det. Tvärtom står vi väldigt nära varandra. Mitt parti har en annan uppfattning om sponsring. Vi vill att det ska vara ett reklamfritt alternativ. Det du ger uttryck för ligger långt tillbaka i tiden.

Hon talade om vad Public service ska göra, men ville inte säga något om vad man inte ska göra.

På frågan om FRA och fotograferingsförbudet passade hon, eftersom frågorna inte låg på hennes bord. På frågan om ägarkoncentrationen svarade hon att hon inte såg det som ett problem. Inte heller fastlansar var ett problem.

På frågan om andra osäkra anställnigar hänvisade hon till att det var en fråga för arbetsmarknadens parter.

Fler avsnitt
Fler videos