Gå direkt till textinnehållet

Kullenberg förlorade mot AB

I dag kom domen från Stockholms Tingsrätt: Annette Kullenbergs förlorade målet mot Aftonbladet, där hon hävdade att tidningen brutit mot sekretessklausulen i det avtal som reglerade Kullenbergs villkor för att lämna tidningen som krönikör.

I dag kom domen från Stockholms Tingsrätt: Annette Kullenbergs förlorade målet mot Aftonbladet, där hon hävdade att tidningen brutit mot sekretessklausulen i det avtal som reglerade Kullenbergs villkor för att lämna tidningen som krönikör.

Resultatet av det förlorade tvistemålet är därför att Kullenberg döms att betala Aftonbladet ersättning för rättegångskostnadeer på 54 720 kronor.

Chefsrådmannen Leif Carbell var dock skiljaktig. Han skriver i domskälen att det är “osannolikt att uppgifterna om tvisten skulle kunna vara grundade på fria spekulationer” och att det är “i hög grad sannolikt att det varit personer inom Aftonbladets organisation som lämnat uppgifterna ifråga”.

Tvisten mellan Kullenberg och Aftonbladet tog sin början i mars 2001, då Annette Kullenberg var kontrakterad krönikör på Aftonbladet. I en krönika om kungahuset, kritiserade Kullenberg kungabarnens festvanor och pressens fjäsk inför dem. Utan att prata med Kullenberg redigerade tidningen om krönikan före publicering, lade till en ny mening, samt ersatte ord i texten för att göra innehållet mindre kritiskt mot hovet.

När Annette Kullenberg fick se krönikan reagerade hon mycket starkt och avslutade omedelbart samarbetet med Aftonbladet, där hon arbetat sedan 1977.

Uppbrottet från kontraktet skedde i form av ett förlikningsavtal i juni 2002 mellan Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin och Annette Kullenberg. I detta avtal står att Annette Kullenberg efter publiceringen av den redigerade krönikan känt sig så kränkt och fått sitt renommé påverkat att hon drabbats av arbets- och koncentrationssvårigheter, sömnlöshet och en känsla av vanmakt och frustration. Vidare uppgavs hon inte längre kunna utöva sitt yrke inom någon genre, vare sig som journalist, romanförfattare eller dramatiker.

I förlikningsavtalet mellan parterna ingick en paragraf om att det skulle råda full sekretess om avtalets innehåll. Till tidningen Resumé läckte det så småningom dock ut uppgifter från anonyma medarbetare på Aftonbladet om att Kullenberg lämnat tidningen efter en schism om krönikan om kungabarnen, och en artikel i Resumé skrev reportern Leif Holmkvist att Gerdin ”medgav” att det funnit en uppgörelse med Kullenberg. Kullenberg stämde därför Aftonbladet för att ha brutit mot sekretessen.

Fler avsnitt
Fler videos