Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot ändrade arbetstider

Längre arbetstid för redigerarna och färre lediga dagar. Det är två av försämringarna för de anställda i förslaget till nya lokala avtal för Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. - Människor känner sig överkörda, ledsna och arga, säger Zenaida Hadzimahovic, klubbordförande på Corren.

I fredags hade de två tidningarnas klubbstyrelser ett gemensamt möte för att diskutera förslaget, som presenterades för dem i tisdags. Vid klubbmötet beslöt de att skriva brev till arbetsgivaren och begära kompletterande förklaringar samt att skriva till bolagsstyrelsen för att beskriva hur de anställda uppfattar förslaget.

 – Arbetsgivarnas inställning har från början varit att inte ge oss ekonomisk ersättning för förändringarna i avtalet. Det är skrattretande och obegripligt, säger Roland Klinga, klubbordförande på NT.

De lokala avtalen sades upp för några månader sedan, på tidningarna som sedan senhösten 2008 ingår i bolaget Östgöta Media. Sedan mitten av mars har förhandlingar pågått om avtalen. De som framför allt påverkas av förslaget till det nya avtalet är redigerarna. På Corren innebär förslaget att redigerarna skulle få jobba tre helger i månaden och få sin arbetstid förlängd med tio timmar.

Annons Annons

– De som är mest drabbade är de som redan har obekväma arbetstider. Självklart är det fel, säger Zenaida Hadzimahovic.

I stället för att redigerarna ska få ett extra arbetspass vill journalistklubben på Corren hitta andra lösningar, som att jobba längre på dagarna, eller ha kortare lunchrast. För redigerarna på NT innebär det att arbetstiden för redigerare återigen höjs: för två år sedan höjdes den.

– Det är en grupp som redan blivit hårt utsatt tidigare. Vi tycker förslaget är för jävligt och redigerarna är sura och förbannade, säger Roland Klinga.

För personalen i sin helhet innebär förslaget färre lediga dagar. För de anställda på NT innebär det tre extra arbetsdagar, vilka ligger som dag före röd dag.

– Vi hävdar att vi har avstått löneutrymme tidigare för att få dessa dagar lediga, säger Roland Klinga.

 För de anställda på Corren innebär de två extra dagar, som i det tidigare lokala avtalet var kompdagar.

 – Vi tänker inte avstå kampen på något sätt för de två dagarna. Självklart kan de ta bort dagarna, men då måste de betala, säger Zenaida Hadzimahovic.

Nästa vecka ska journalistklubbarna på NT och Corren ha varsitt klubbmöte för att diskutera förslaget med sina anställda.

 Corren och NT ingår i koncernen Norrköpings Tidningars Media.

Fler avsnitt
Fler videos