Erik Ranängen intervjuades i SVT Norrbotten i går. FOTO: SVT Norrbotten

Krismöte på NSD och Kuriren efter VDns uttalande

3 september, 2015

Norrbottens Medias VD Erik Ranängen påstod i SVT att läsarna inte kommer att märka någon skillnad när tidningarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren gör sig av med alla fotografer. Efter uttalande krävde redaktionerna på NSD och Kuriren ett möte med Ranängen i dag.

I ett nyhetsinslag i SVT Norrbotten på onsdagskvällen blev Norrbottens Medias VD Erik Ranängen intervjuad om sparpaketet om 18 tjänster, vara 13 redaktionella som ska vara klart före årsskiftet på Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten. Journalisten har tidigare berättar om sparbetinget som innebär att samtliga sex fotograftjänster försvinner.

I intervjun säger Erik Ranängen: ”Jag tror inte att läsarna kommer att se någon skillnad. Våra medarbetare är duktiga, de är lojala mot sin produkt. Alla brinner för att tidningen ska ut, nätet ska uppdateras och de gör sitt bästa i ur och skur.”

En källa på Norrbottenstidningarna kan bekräfta för Journalisten att inslaget i gårdagens SVT Norrbotten rört upp starka reaktioner vid båda redaktionerna. Ett 30-tal journalister krävde i morse att VD Erik Ranängen skulle komma med en förklaring till uttalandet.

Under mötet fick Ranängen förklara sig för personalen.

Erik Ranängen säger till Journalisten att det handlar om ett missförstånd.

– Jag antog att SVT-reporterns fråga gällde om läsarna skulle märka någon skillnad i morgondagens tidning. Nu är det utrett, säger Erik Ranängen.

Journalisten har också fått ta del av ett mejl som Ranängen skickat ut till redaktionerna senare under dagen:

”Jag blev intervjuad av SVT Nyheter Norrbotten i går och fick många frågor om våra verksamhetsförändringar. Bland annat så fick jag frågan om våra läsare kommer att märka skillnad i morgon och kopplade det till morgondagens utgivning med tanke på att vi precis informerat om tuffa verksamhetsförändringar till all vår personal. Jag har framfört till SVT att jag vill förtydliga att i det längre perspektivet så kommer det så klart att märkas skillnad i våra produkter när vi går från egna fotoavdelningar med renodlade fotografer till att lösa vårt behov av bilder genom att reportrarna fotar själva och genom inköp av foto av frilansfotografer. Det är ingen tvekan om att våra fotografer är mycket skickliga och duktiga på sitt yrke och bidrar till att vi håller hög kvalitet. (…) Jag beklagar om mitt svar kunde uppfattas som att jag inte tycker att fotograferna bidrar med kvalitet och att det inte gör skillnad. Jag ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig av detta, det var inte min mening”, skriver Erik Ranängen i mejlet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies