Gå direkt till textinnehållet

Krig, vikariekris och medlemsomröstning

Nyhetsrapporteringen 2022 dominerades av kriget i Ukraina. Det kom också att prägla Journalistens rapportering om bland annat pressfrihetsfrågor, utrikesjournalistik, censur och propaganda – samt villkoren och utsattheten för journalister i samband med krigsbevakningen.

Även vikariebristen på svenska redaktioner, Journalistförbundets medlemsomröstning om det nya huvudavtalet och oron kring mediepolitiken och mediestödet blev återkommande ämnen i rapporteringen.

Ett avsnitt ur Journalistenpodden där Helena Giertta och Ola Sigvardsson diskuterar Börje Salming toppar Journalistens klicklista, följt av en artikel som rör sommarens strid kring Kajsa Ekis Ekmans chefredaktörstjänst på Arbetaren, följt av en artikel om bristen på journalistvikarier.

Den mest lästa (och hetaste) debatten på Journalistens sajt under året var den mellan ekonomijournalisterna Andreas Cervenka och Jens B Nordström och handlade om Cervenkas bok Girig-Sverige, samt skribenternas kunnighet (eller påstådda brist därpå).

De mest omnämnda personerna i Journalistens rapportering under året är Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer, samt de två fängslade skribenterna Gui Minhai och Dawit Isaak.

Fler avsnitt
Fler videos