Gå direkt till textinnehållet

Krav på att IFJs ryske vice ordförande avsätts

De nordiska journalistförbunden kräver i ett protestbrev till Internationella Journalistfederationen (IFJ) att vice ordförande Timur Shafir avsätts efter att han offentligt stött Putinregimens censur.

Timur Shafir är generalsekreterare i det ryska journalistförbundet RUJ samt vice ordförande i den internationella fackliga organisationen för journalister, Internationella Journalistfederationen (IFJ), där svenska Journalistförbundet är medlem.

Nu kräver Journalistförbundet tillsammans med de övriga nordiska journalistförbunden att Timur Shafir avsätts från posten i IFJ.

Orsaken är att Shafir uttalat sig till stöd för Putinregimens censur. I en intervju i Radiotochka NSN säger Shafir att han tycker att krigssituationen gör att det är motiverat att tvinga ryska medier att bara använda officiella källor från det ryska försvarsdepartementet. Han menade under intervjun också att det var acceptabelt att ryska medier tvingas avpublicera artiklar som beskriver invasionen som en invasion, ett krig eller ett angrepp.

Annons Annons

I ett protestbrev till IFJ skriver de fem nordiska journalistförbunden genom Nordiska Journalistförbundet (NJF):

”Genom att godta att staten censurerar och lägger restriktioner på arbetet för oberoende medier, riskerar Shafir att misskreditera IFJ. En av huvuduppgifterna för IFJ är att försvara pressfrihet och fri tillgång till information i alla världens länder. […] Detta uttalande är skrivet för att understryka vårt missnöje, samt att understryka det faktum att vi inte kan acceptera att ha en styrelseledamot som stöder statlig censur i IFJs ledning.”

Brevet finns att läsa på bland annat Norsk Journalistlags hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos