”Koppla biståndet till denna så viktiga fråga”

2 november, 2015

86 journalister har dödats i tjänsten i år – men bara en tiondel utreds. Det visar en undersökning från den Internationella Journalistfederationen (IFJ). Nu kritiserar både Journalistförbundet och SRs VD regeringar som inte agerar. SRs VD vill bland annat att Sverige kopplar biståndspengar till arbetet. 

I dag är det FN-dagen mot straffrihet för brott begångna mot journalister. Samtidigt startar också IFJ:s kampanj som lägger speciellt fokus på problemen i länder som Mexiko, Filippinerna, Ukraina och Yemen.

Bara i Mexiko har 50 journalister fått sätta livet till sedan 2010 skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

”Det är ett uselt betyg till världens alla regeringar och stater. Förövarna går fria och det är skamligt. Övergrepp mot journalister måste alltid utredas och om möjligt leda till formella åtal. Straffriheten för brott mot journalister måste få ett slut”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Även Cilla Benkö, VD för Sveriges radio är kritisk till insatserna i ett debattinlägg på expressen.se.

”Efter mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner i Kabul för ett och ett halvt år sedan var frågan i fokus här hemma i Sverige. Efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo blev attacker mot journalister och mot det fria ordet för en stund något som dominerade diskussionen i stora delar av världen. Men nu är det återigen ganska tyst”, skriver Benkö.

SR-chefen menar också att Sverige borde agera och koppla biståndspengar till arbetet.

”Sverige bör agera i de internationella forum där vi är representerade. Jag anser också att det är dags att koppla det svenska biståndet till denna så viktiga fråga. Svenskt bistånd kan stötta en uppbyggnad av fri press och ett starkt public service i de utpekade länderna”, skriver hon.  

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rolf Krohna mån, 2015-11-02 12:49
Våld är aldrig acceptabelt, men jag tror journalisterna själva kan göra mycket åt situationen. Det har vuxit fram ett journalist förakt, för att inte säga hat. Grunden till det är i mycket att många journalister uppträder arrogant, konfronterar, provocerar, skildrar inte ärligt och balanserat, utan driver sin egen åsikts linje med politiska övertoner. Få journalister är verkligt säkerhets medvetna, bästa säkerheten är ”flugan på väggen” som ser och hör allt, men ingen märker. Detta gäller speciellt på Internet. Att framhäva sig som en översamhällelig makt som skall skyddas tror jag inte på. Numera ser man knappast en artikel utan ett foto på journalisten, ibland upptas halva utrymmet av bilden. Det är inte journalism, det narcissm. Väldigt många gömmer sig bakom ”journalism”, men verkligheten bedriver våldsbejakande uppvigling. Ordet ”press” börjar kännas förlegat då nya media uppstår hela tiden på webben numera. Om svenskt bistånd blir ett styrmedel, då blir det nog bara värre. Då flyttas ju besluten i realiteten från mottagaren till svenska byråkrater och politiker, och baseras på svenska värderingar. Jag har själv tröttnat på ”journalister” som kontaktar mig och bara letar smuts, förtal, och sensation, men inte vill berätta och skildra.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies