Gå direkt till textinnehållet

König nekades visum till Etiopien

Journalistförbundets vice ordförande Arne König nekades inresevisum till Etiopien. Han skulle åka dit som representant för Internationella journalistfederationen, IFJ.

Journalistförbundets vice ordförande Arne König nekades inresevisum till Etiopien. Han skulle åka dit som representant för Internationella journalistfederationen, IFJ.

Just nu befinner sig en delegation från flera internationella fackliga organisationer i Etiopien. De ska bland annat möta landets ledning för att diskutera möjligheten för fackföreningar att verka i landet.

Gruppen från Internationella journalistfederationen, IFJ, skulle ha letts av Journalistförbundets vice ordförande Arne König. Men han fick inget inresevisum. Någon motivering varför han nekades visum har Arne König inte fått. Den andra representanten från IFJ, som kommer från Senegal, och övriga fackliga representanter i delegationen har fått visum.

Annons Annons

– Vi inom IFJ håller på att analysera situationen för att komma fram till varför jag inte fick ett visum och fundera ut hur vi ska agera, säger Arne König. Men vi kan konstatera att det är en svensk medborgare som inte blivit insläppt.

bryt

IFJs delegation hade planerat möten med Etiopiens premiärminister, justitieminister och informationsminister för att försöka förmå regimen att frige de 13 journalister som för tillfället sitter fängslade i landet, vilket gör landet till ett av de största fängelserna för journalister. Endast Kina och Kuba har fler journalister fängslade.

Det var i november förra året, i samband med stora demonstrationer mot regimen, som landets mest namnkunniga redaktörer och reportrar hämtades av polisen och sattes i fängelse. Flera av dem anklagas för förberedelse till folkmord eller förräderi, brott som kan leda till dödsstraff. Sedan november har tio regimkritiska tidningar tvingats lägga ner.

Ursprungligen var det tänkt att delegationen från IFJ även skulle besöka Eritrea och Somalia. Men redan under förberedelserna inför resan fick IFJ signaler om att representanter från IFJ inte var välkomna.

– Det kom tydliga signaler om att vi inte skulle få komma in och att regimen inte ville ha någon diskussion om Dawit Isaak, säger Arne König.

bryt

Eritrea håller för tillfället 13 journalister i fängelse. De flesta har inte fått några anklagelser riktade mot sig eller fått någon rättegång. En av dem är den svenska medborgaren Dawit Isaak som sitter fängslad sedan 2001. En omfattande kampanj har förts i Sverige för att få Dawit Isaak frigiven där bland annat Journalistförbundet och Tidningsutgivarna uppvaktat den eritreanska ambassaden i Stockholm och krävt att han ska friges.

Hösten 2005 trodde många att Dawit Isaak skulle frigiven. Han släpptes ur fängelset. Regimen backade dock och förklarade att han endast hade fått lämna fängelset för medicinsk vård.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos