Gå direkt till textinnehållet

Kommunchef i Uddevalla försökte styra publicering – nu ångrar han sig: ”Kommer aldrig hända igen”

När Bohusläningens reporter Wiveca Ström fick nys om ett nytt vindkraftverk som skulle byggas ringde hon upp Björn Wolgast, vd för det kommunala bolaget Uddevalla energi, som inte var sugen på att svara på frågor. I stället hotade han tidningen med konsekvenser om de publicerade och vägrade lämna ut handlingar. Tidningen har JO-anmält händelsen.

I en JO-anmälan redogör Bohusläningens chefredaktör Gunilla Håkansson för händelserna från mitten av mars där grävreportern Wiveca Ström ringde Uddevalla energis vd Björn Wolgast med frågor om ett blivande vindkraftverk i orten Forshälla, som de blivande grannarna ännu inte kände till.

I stället för att svara på frågor försökte Björn Wolgast styra publiceringen, först genom att hota och sedan vädja.

Hoten handlade om att relationerna mellan Uddevalla energi och tidningen skulle bli ”kraftigt försämrade” om tidningen publicerade artiklar om det aktuella ärendet direkt. Om tidningen i stället gick med på att vänta ungefär ett år med att publicera så ska han delge dem informationen först.

Annons Annons

Björn Wolgast gjorde också klart att han inte skulle delta i någon intervju med Bohusläningen utan krävde skriftliga frågor som han skulle svara ”mycket korthugget på”, enligt anmälan.

I en intervju med Journalisten medger Björn Wolgast att han har agerat felaktigt.

– Det var verkligen inte min mening, säger han.  

Vad var din mening?
– Min mening var att gärna bjuda in reportern, men att tidpunkten kanske var lite väl tidig, säger Björn Wolgast.

Är insyn i kommunala bolag viktigt?
– Absolut.

Varför försöker du då styra en publicering framåt i tiden?
– Vi hade väldigt lite att berätta, och vi hade haft mer att berätta om de kunde tänka sig att vänta lite grann.

Bohusläningen begärde samtidigt, via mejl, ut handlingar i ärendet. Samma dag meddelade Wolgast – också via mejl – att han har belagt hela handlingen med sekretess och hänvisade till OSL 31 kap 17§, som handlar om sekretess till skydd främst för myndigheters verksamhet för inspektion, kontroll eller annan tillsyn.

När Wiveca Ström skrev ett överklagande skickades inte detta till kammarrätten, i stället får hon nästa dag ett mejl där vd förklarar att han hänvisat till fel lagrum. Nu hänvisar han i stället till 15 kap. 2§ samt 18 kap. 8§ i OSL som bland annat handlar om rikets säkerhet.

Eftersom beskedet bara meddelas i mejl begär Bohusläningen ännu en gång att få själva handlingen med beslut om avslag, men får på nytt bara avslagsbesked i mejl. Mejlet innehåller ett diarienummer och besvärshänvisning.

Chefredaktören Gunilla Håkansson anser att Uddevalla energi har agerat slarvigt och rättsosäkert genom att dels hänvisa till fel lagrum, dels enbart meddela avslag genom mejl.

När Journalisten frågar Björn Wolgast varför han enbart meddelat avslag via mejl, är svaret att de inte har någon rutin för sådant.

– Vi har alltså ingen beslutsmall för de här avslagen och det beror på att det sker så väldigt sällan, säger han.

Varför har ni inte det? Är det något ni kommer se över?
– Ja, vi får se över det här men det sker alltså väldigt sällan.

Hur ser du på att det här nu har blivit en JO-anmälan?
– Det är väldigt tråkigt, vi måste naturligtvis dra lärdom av det här och det kommer aldrig att upprepas, säger Wolgast.

Bohusläningen skriver själva en artikel om händelsen och chefredaktör Gunilla Håkansson säger till Journalisten att ärendet är ovanligt, framför allt att man den här gången har allt på pränt eftersom svaren kom via mejl.

Vad händer nu?
– Vi fortsätter att försöka få ut de här handlingarna genom att pröva om Wolgast har rätt, och jag förväntar oss att vi ska få ut dem, säger Gunilla Håkansson.

Fler avsnitt
Fler videos