Gå direkt till textinnehållet

Kommunalråd: ”Kommentera sönder lokala medier”

Partiledaren för Örebropartiet, Markus Allard, uppmanar sina 12 000 följare på Facebook att ”kommentera sönder” lokala mediers rapportering och kallar dess journalister ”jubelåsnor”.

Oppositionskommunalrådet Markus Allard är ledare för lokala Örebropartiet (ÖrP). Partiet har sedan valet 2018 två mandat i kommunfullmäktige och företräds av Allard samt av den före detta Örebropolisen Peter Springare – bland annat känd för att ha önskat ”förinta vänsterextrema journalister”(se fotnot).

I fredags kväll gick Markus Allard ut på Facebook under rubriken ”EN VÄDJAN TILL MIN HATSVANS!” I inlägget rasar Allard mot att P4 Örebro i en kort textnyhet från samma dag inte lyfter fram Örebropartiets roll bakom att det blir en folkomröstning om ett påbörjat stort infrastrukturprojekt med så kallade BRT-bussar (Bus Rapid Transit).

Ni är ju några tusen som skrivit på våra listor och som sett oss stå och jaga utanför butiker och systembolag. Nu ska den insatsen förringas och tillskrivas Liberalerna – om politikerna och medierna själva får bestämma.

Jag har varnat er för detta. Några av er trodde inte på mig, "kan de göra så? Är de verkligen SÅ fula". De flesta av er var förstås beredda på det. Nu börjar det, skriver Allard.

Han uppmanar sin ”hatsvans” att ”kommentera sönder” lokala mediers nyheter om namninsamlingarna kring folkomröstningen:

Jag gör vad jag kan för att exponera hur politikernas journalistvänner mörkar och ljuger. Men jag klarar inte att sitta och flyga på varenda missil som dessa medier avfyrar. (…) Och till er jubelåsnor till journalister. Gör ert jävla jobb.

Anders Nilsson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda. Han uppfattar inte att Allard denna gång vänder sig mot NA, som var först med att rapportera om att folkomröstningen blir av.

– Men det spelar ingen roll. Det här fenomenet att försöka hetsa folk mot medier som försöker göra sitt jobb är inte konstruktivt, säger Nilsson.

NA har varit med om liknande. Ett faktafel i en ledare som plötsligt genererade mängder av mejl från alla möjliga håll.

– Då är det Allard som dragit igång det. Och intervjuar vi honom vet vi att han spelar in, och innan reportrarna ens skrivit artikeln har han lagt ut intervjun så folk kan lyssna på det. Det är knepigt att bevaka det här partiet och honom. Han gör som han gör.

Anders Nilsson beskriver Markus Allards hela idé som att ”skrika och bråka”.

– Han skäller ut de andra politikerna varje fullmäktige och lägger ut det på Youtube.

Hur gör ni journalistiskt?
– Vi måste ju prata med alla partier, de är inröstade i fullmäktige som alla andra. Vi måste bevaka dem. Det handlar mer om hur vi hämtar in uppgifterna utan att det ska bli för stökigt omkring.

Är det här ett arbetsmiljöproblem för er?
– Ja, han har gått ganska hårt åt en av våra reportrar. Det gäller att stötta de som far illa av det här, så att de orkar fortsätta.

Hur ser du på hans journalistikkritik? Kan det finnas något i den?
– Han företräder falangen som tycker att allt som traditionella medier gör är fake news, medan de står för sanningen. Det är bara oerhört tröttsamt, tycker jag.

Regelrätta hot från Allards anhängare har NA inte varit med om.
– Men när man får så många att hetsa mot någon annan blir det obehagligt. Det gör att vi måste tänka hela tiden: hur ska vi hantera det här, säger Anders Nilsson.

NA har inte vid något tillfälle stängt sina kommentarsfält i sociala medier till följd av det här.

Det valde däremot P4 Örebro att göra i helgen. Helena Sträng är kanalchef på P4 Örebro:

– Vi stängde en tråd vi hade om kollektivtrafik i Örebro i fredags kväll vid 23-tiden i samband med att kvällsreportern slutade. Det var omöjligt att moderera tråden. Det var en aggressiv ton och en allt mer olustig stämning som piskades upp, berättar Helena Sträng.

Hur ser du på Allards journalistikkritik?
–Jag anser att den är enkelspårig och att avsikten närmast verkar vara att just piska upp en hård stämning som till och med kan bli hotfull.

Hur bemöter ni den?
– Just nu har vi interna diskussioner om det här och om vi fortsättningsvis inte ska lägga ut vissa saker främst på Facebook eftersom våra trådar riskerar bli kapade.

Är det här ett arbetsmiljöproblem?
– Ja, det är jobbigt för medarbetarna och riskerar förstås att bli ett allt större arbetsmiljöproblem. Jag känner en viss oro att den här typen av agerande kommer att öka inför valet nästa år, menar Helena Sträng.

P4 Örebros reporter och skyddsombud Andreas Morén säger till Journalisten att han är orolig för utvecklingen och den väg den verkar gå.

– Och för att kollegor ska hängas ut. Det är en hårfin gräns. Jag vet hur det är när man sitter själv som kvällsreporter, man väntar sig inte en sådan här mobb. Generellt är det jätteviktigt att man belyser de här frågorna, för journalistiken.

I en kommentar säger en upprörd Markus Allard att problemet är att medier mörkar och utelämnar information:

– Man måste bråka när de pissar på folk. Då blir jag förbannad. Vi tar de verktyg vi har. 

– Vi blottlägger medias brister. Det som är upprörande är att Sveriges Radio stänger kommentarsfältet. 

Han menar också att Sveriges Radio i Örebro aldrig berättar om något som Örebropartiet gör om det inte är negativt.

Fotnot: Peter Springare vill förtydliga att hans omskrivna tweet i sin helhet löd: ”Så varför kan man inte, under ledning av våra folkvalda riksdagspartier enas om att djuploda dessa frågor, som är så fundamentalt viktiga för hela vårt samhälles fortsatta utveckling. Utan att ta hänsyn till de polariserande vänsterextrema och högerextrema krafter som bara sprider kaos och hat omkring sig. Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda "svenskar" och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

Fler avsnitt
Fler videos