Gå direkt till textinnehållet

Kolumnist fick hedersmedalj

När Nordiska fredsbaskrarnas hedersmedalj i helgen delades ut till journalisten Johanne Hildebrandt, bland annat kolumnist på Aftonbladet, blev hon mer än glad. - Jag har har sagt samma saker i 15 år och jag blev jätteglad när jag fick priset, säger Johanne Hildebrandt.  

Hur känns det att få de Nordiska fredsbaskarnas hedersmedalj?

– Det känns jätteroligt och hedrande, eftersom det är inte så många utomstående som fått hederspriset. 

Hur har du firat priset?

Annons Annons

– Jag firade med middag med de Nordiska fredsbaskarna i lördags. Vi hade det jättekul.

Hur länge har du rapporterat om krig?

– I nitton år har jag varit krigsreporter

– Jag tycker inte om att regeringen har mage att skicka soldater till krigsländer för att sedan strunta i dem när de återvänder. De får oftast ingen stöd, samhället struntar i dem helt enkelt. 

Hur kommer det sig att du blev krigsreporter?

– Jag var på semester i Kroatien 1991 när kriget bröt ut och när jag kom hem blev jag irriterad på mediernas felaktiga bild av kriget. Jag såg också saker som inte rapporterades på tidningarna. 

– Sedan är drivkraften att jag har sett och hört hur anhöriga till soldaterna blir behandlade. Medierna rapporterar sällan hur de har det och hur de blir behandlade av människorna och staten.

Vad skulle du vilja förändra i mediernas rapporter från krig?

– Jag skulle vilja ha mer från krigshärjade zoner som till exempel i Kongo. Det finns många skickliga reportrar som inte riktigt får utföra klart sina jobb.Jag skulle vilja att medierna skickar ut sina reportrar under en längre tid än vad de gör i dag. Men i det ekonomiska läget förstår jag att det inte går.

Fler avsnitt
Fler videos