Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radio
Foto: Tor Johnsson

Klart: Inga uppsägningar på Ekot

Det blir inga uppsägningar på Ekot. Det fick personalen veta vid ett redaktionsmöte i morse. ”Det är fortfarande en spänd stämning, eftersom man inte vet vilken roll man kommer att få” säger Isak Krona, ledamot i journalistklubben på Ekot.

Beskedet att det inte blir några uppsägningar är välkommet, menar Isak Krona, ledamot i journalistklubben på Sveriges Radio och reporter på Ekot.

– Men vi vet inte så mycket mer idag än tidigare eftersom det fortfarande är så att några kommer att få nya roller.

Den stora omorganisationen på Ekot kommer att beröra både aktualitetsprogram som Studio Ett/Godmorgon världen och P1 Morgon, och många andra delar av Ekot kommer att förändras, vilket Journalisten berättat om tidigare. Presentationen av hur de olika rollerna ska fördelas kommer i dagarna.

Annons Annons

– De har sagt att de ska uppdatera den så kallade katalogen, där man ser var folk jobbar, på fredag. Nu i dagarna kommer man att få antingen ett mejl eller ett samtal med sin närmaste chef.

Hela förhandlingen är inte formellt klar ännu, men inom kort ska varje gruppchef kontakta medarbetarna. De som kommer att behålla sin roll kommer att få ett mejl och de som kommer att få byta roll, vilket enligt Ekochefen Klas Wolf-Watz kan vara ganska många, kommer att få ett samtal med sin närmaste chef.

– Min känsla är att det fortfarande är spänd stämning i och med att ingen riktigt vet vilken roll de ska ha fortsatt. Det är ett minst lika viktigt besked, om man får fortsätta jobba med det man känner att man är bra på och har gjort väldigt länge, eller om man kommer att erbjudas en roll som man inte vet så mycket om, det är också tuffa besked. Men det är i vart fall ett bra besked att alla får behålla sina tjänster, utom de som exempelvis behövt lämna i och med pensionsavgångar eller att programanställningar sagts upp, säger Isak Krona.

Anledningen till att man inte behöver säga upp någon är för att man har hållit många tjänster ”öppna”.

– När man såg vartåt ekonomin och inflationen var på väg så valde man att inte tillsätta när folk sa upp sig eller gick i pension. De personer vars tjänster försvinner kan nu ta en vakant tjänst i stället, det är en bra lösning.

Organisationen ska träda i kraft den 2 april, men schemaändringarna börjar gälla först den 29 april.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos