Gå direkt till textinnehållet

KK-stiftelsen: Nio tjänster bort och nedlagd tidning

 KK-stiftelsen, högskolornas forskningsfinansiär, minskar 90 procent av personalen på sin kommunikationsavdelning. Nio tjänster försvinner. Tidning och nyhetsbrev läggs ned.

Madelene Sandström, VD på KK-stiftelsen, har gjort drastiska förändringar, bland annat genom att avisera att alla utom en tjänst på kommunikationsavdelningen ska bort. Bland annat läggs tidningen KK-bladet, som gått ut till alla högskolor, ner. Hemsidan får en annan och mer statisk prägel och stiftelsens nyhetsbrev avslutas.

Ulf Hall, kommunikationschef på KKS, förklarar motivet:

– Vi vill renodla vår verksamhet. I stället för att vara aktörer i programmen vill vi påverka beslutsfattare direkt, via direkta kontakter och lobbyverksamhet.

Flera medarbetare på kommunikationsavdelningen som Journalisten talat med, men som vill vara anonyma, har en annan syn:

– Jag är upprörd över att man stänger ner en plats som gett allmänheten insyn i vad man väljer att satsa på och innehållet i projekten. Verksamheten bygger på pengar som bildats av vad som fanns i de tidigare löntagarfonderna. Vilken forskning de används till bör allmänheten ha rätt att ta del av, säger en medarbetare på kommunikationsavdelningen till Journalisten.

– Vi har sex miljarder kronor som löpande ska delas ut till forskning. Då är det viktigt med öppenhet, menar medarbetaren.

En annan medarbetare Journalisten talat med ger samma bild och framhåller risken för slutenhet, vilket denne tycker är speciellt opassande i tider där nyckelord för många verksamheter är transparens och dialog.

Innebär nedskärningen att ni blir mer slutna?

– Jag skulle vilja säga tvärtom. Det innebär en bättre fokuserad kommunikation. Tidigare har vi både varit aktörer i programmen och också stått för kommunikation. Nu satsar vi på mer personliga kontakter, säger Ulf Hall.

Men nio tjänster tas bort i en stor besparing, blir det en förbättring?

– Det blir en förbättring så tillvida att vi får ut mer per investerad krona. Men visst, det är tråkigt att nio tjänster försvinner, säger Ulf Hall.

MBL-förhandlingar pågår om tjänsterna.

 

Bilden: Det blir glesare i KK-stiftelsens korridorer på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Foto: Paul Frigyes

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt