CGNT lanserades i USA 2016.

Kinas stats-TV anställer 350 journalister i London

15 juni, 2018

Den kinesiska statstelevisionen CGNT rekryterar 350 journalister till ett nytt Londonbaserat nyhetsnav.

BuzzFeed News avslöjar att China Global Television Network (CGNT) under de närmaste 18 månaderna ska rekrytera 350 journalister till ett nytt europeiskt nyhetsnav i Chiswick i västra London.

Enligt en epost som BuzzFeed tagit del av ska den nya redaktionen tas i bruk i december 2018 med cirka 60 anställda journalister, och under 2019 ska man rekrytera 300 producenter och journalister.

CGTN sänder nyheter på engelska, men också spanska, franska, arabiska och ryska och lanserades 2016.

Journalisten Jojje Olsson som bevakat Kina i många år kommenterar nyheten på nyhetssajten In Beijing:

”Vad som nu sker är alltså att uttalande propagandamedier är i färd med att öppna ett sprillans nytt mediacenter i London, där över 350 journalister ska jobba med att prångla ut det kinesiska kommunistpartiets världsbild. Samtidigt förhindras och utestängs utländska journalister i allt större grad från Kina”, skriver Jojje Olsson.

Han ifrågasätter också varför svenska nyhetsredaktioner och medieanalytiker ignorerar utvecklingen, och jämför CGTNs planer med om Russia Today skulle anställa hundratals journalister i en europeisk huvudstad.

”Detta är nämligen precis vad som händer just nu. Med den betydande skillnaden att CGTN är mer välfinansierad, och har paraderat flera europeiska medborgare i rutan efter hot och tortyr”, skriver Jojje Olsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies