Gå direkt till textinnehållet

Kina vill stoppa närradiosändningar

Kinas generalkonsulat i Göteborg har försökt få Göteborgs kommun att stoppa organisationen falungongs närradiosändningar.

Kinas generalkonsulat i Göteborg har försökt få Göteborgs kommun att stoppa organisationen falungongs närradiosändningar.

Falungong sänder varje vecka ett program i närradion i Göteborg. Där rapporterar man bland annat om hur anhängare behandlas i Kina. Kinesiska konsulatet har nu vänt sig till både närradion och kommunen för att försöka stoppa sändningarna.

– Jag uppvaktades av företrädare för konsulatet som uppmanade oss att stoppa rörelsens program i närradion. När framstöten avvisades tog konsulatet kontakt med den kommunala idrotts- och föreningsförvaltningen, som är med och finansierar sändningarna, berättade Hans Hirschi, säger ordförande i Göteborgs närradioförening och folkpartistisk kommunalpolitiker till Dagens Nyheter.

Kinas generalkonsul Yuan Wenjin förnekar inte att man försökt stoppa programmet.

– Jag tycker att både demokrati och yttrandefrihet har sina gränser. Det är helt fel att låta en kultorganisation säga vad som helst, säger Yuan Wenjin till TV4 Göteborg.

Men kommunen har inga planer på att ge vika för konsulatets krav att dra in bidraget till närradiosändningarna.

Yvonne Kleberg, som ansvarar för falungongrörelsens radioprogram, har nu polisanmält generalkonsulatet.

– VI uppfattar det som en obehaglig och ytterst olämplig påtryckning. Kina ska inte styra svenska medier och inskränka vår yttrandefrihet, säger Yvonne Kleberg.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos