Gå direkt till textinnehållet

Kina betalade för svenska alternativa mediers resa

Newsvoice och Nya Dagbladet ska ha fått Kinaresa betald av den kinesiska staten.

Expo rapporterade förra veckan att de så kallade alternativmedierna Newsvoice och Nya Dagbladet besökte Kina i november och december, inbjudna av den kinesiska ambassaden i Stockholm. Nu bekräftar Newsvoice i en replik till Expos rapportering resan var betald av Kina:

”Att även Nya Dagbladet vid sidan av NewsVoice fick resan finansierad av den kinesiska ambassaden etableras som ett bevis på att dessa tidningar blivit ’köpta’ av den kinesiska staten. I verkligheten är det självfallet så att det inte handlar om att bli köpt utan om att långa resor till och i andra länder inte är något vi inom oberoende media alls har råd med.”

Newsvoice första artikel om Kina efter resan har rubriken: ”Meritokratin Kina – Här kan du bara bli toppolitiker om du har kompetens och djupa kunskaper”.

Annons Annons

Nya Dagbladet förnekar att tidningen är en del i en kinesisk informationskampanj.

Kommentarer

Ett svar till ”Kina betalade för svenska alternativa mediers resa”

  1. Journalistförbundets tidning “Journalisten” speglade nyligen en partsinlaga i Expo, utan att ställa frågor till oss på NewsVoice. Det är anmärkningsvärt eftersom Journalisten som tidning borde ge oss chansen att bemöta en uthängning i Expo.

    Journalisten sprider påståendet att NewsVoice fått betalt för att rapportera om Kina. Vi är väldigt tydliga med att vi inte betalats för vinklad rapportering, för att skriva något särskilt, hur eller när, varken när det gäller Kina eller något annat land.

    NewsVoice har publicerat flera artiklar om Kina långt innan resan i november 2023, varav de flesta faktiskt följer massmediavinkeln, det där berättandet som har en tendens att misstänkliggöra Kina.

    Vi insåg emellertid runt 2020, genom att göra nya bedömningar, att svenska folket utsätts för en aktiv påverkan av svenska medier och politiker med syfte att få folk att tycka illa om Kina. Det ville vi undersöka.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos