Gå direkt till textinnehållet

Katerina Janouch vill ha förtalsdom prövad av HD

Debattören Katerina Janouch dömdes nyligen för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Nu vill hon att Högsta domstolen prövar domen.

Debattören och författaren Katerina Janouch, som bland annat är knuten till högerextrema Swebbtv, dömdes 2022 av Uppsala tingsrätt för grovt förtal efter att på sin blogg och i sociala medier spridit falska uppgifter om en lärare.

Det var i mars 2020 som Katerina Janouch påstod att en namngiven lärare i en uppländsk kommun tvingat elever att bekänna sig som troende muslimer. Publiceringen ledde till en mängd hat och hotfulla meddelande mot läraren och skolans rektor. Vakter fick sättas in för att bevaka skolan som bland annat fick påhälsning av maskerade personer. Tingsrätten ansåg i sin dom att det inte fanns ett stort samhällsintresse i att publicera uppgifterna, även om de skulle ha varit sanna.

Den 4 mars 2024 fastställde Svea hovrätt den fällande domen. Janouch döms till villkorlig dom och 50 dagsböter à 100 kronor för två fall av grovt förtal, samt till att betala 50 000 kronor i skadestånd till den utpekade läraren.

Annons Annons

I ett överklagande som inkom till Högsta domstolen den 3 april överklagar Katerina Janouch via sin advokat hovrättens dom. Hon önskar att att HD frikänner henne från ansvar för grovt förtal och skadeståndsskyldighet, och i vart fall lindrar den utdömda påföljden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos