Gå direkt till textinnehållet

A-kassan kan frikopplas från förbundet Rättad version.

Banden mellan Journalistförbundet och a-kassan kan klippas. – Riksdagen kan i praktiken fatta beslutet åt oss, säger Rino Rotevatn i Journalistförbundets styrelse.

Banden mellan Journalistförbundet och a-kassan kan klippas.
– Riksdagen kan i praktiken fatta beslutet åt oss, säger Rino Rotevatn i Journalistförbundets styrelse.

A-kassan är en skattefinansierad myndighet som är juridiskt fristående från fackförbunden.

Samtidigt är a-kassan en förening för dem som betalat avgift till kassan, mestadels medlemmar i Journalist­förbundet. Förbundsrepresentanter sitter i kassans styrelse. I den avgift medlemmen i dag betalar till a-kassan, ingår förutom administrationskostnader, en finansieringsavgift som utgör cirka tio procent av utbetald arbetslöshetsförsäkring från kassan.

Annons Annons

Röstar riksdagen igenom regeringens förslag till ny arbetslöshetsförsäkring blir medlemskap i a-kassan obligatoriskt, vilket får följder för kassans konstruktion.

– Anslutning till en förening kan inte vara obligatorisk, säger Rino Rotevatn. Kopplingen till fackförbund blir otydlig.

Relationen mellan förbund och a-kassa diskuterades i förbundsstyrelsen i torsdags. Frågan kommer åter upp i styrelsen i januari, efter att ledamöterna tagit del av en intern utredning om förbund och a-kassa.

I framtiden kommer Journalist­förbundet att sluta samavisera avgifterna för medlemskap i förbundet och a-kassan. Varje avgift blir fram­över noggrant specificerad.

– Jag tycker personligen att det är hög tid att förbundet separerar från a-kassan, säger Rino Rotevatn. Vi har haft inflytande över tolkningen av vilka som har rätt till ersättning i tveksamma fall. Det lilla inflytandet blir i framtiden sannolikt obefintligt.

Det krävs en kongressbeslutad stadgeändring för att förbundet ska kunna lämna a-kassan.

– Mycket talar för separation, även om vi inte har kongress förrän 2008. Frågan kan då vara överspelad.

Rino Rotevatn befarar stora bekymmer i och med att byråkratin kring kassan blir omfattande och svårbegriplig. Det är fortfarande oklart om det blir en enda stor a-kassa eller flera små. A-kassans personal ska enligt regeringens förslag i förväg försöka uppskatta hur många som blir arbetslösa den kommande månaden, något som personalen anser ogörligt.

– Jag tvivlar på att ens regeringen förstår alla konsekvenser, säger Rino Rotevatn.

Andra fackförbund har börjat förbereda sig för en separation från a-kassan. Sif beslutade på sin extrakongress i november att i sina stadgar föra in meningen: ”Medlemskap i förbundet innebär inte något krav på medlemskap i Sifs a-kassa.”

Anledningen till stadgeändringen är att Sif anser att fackets koppling till a-kassan blivit en belastning, efter regeringens höjning av egenavgifterna till a-kassan.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos